Srbija i Mađarska najavile nove mjere u borbi protiv ilegalnih migranata

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Mađarske Katalin Novak upozorili na povećan priliv ilegalnih migranata, te su najavili uvođenje novih mjera kojima će bolje zaštiti granicu Europske unije (EU).

“Granica je naša sigurnost, osigurava naš teritorij. To je ujedno granica EU. Ako zajedno branimo ovdje granicu onda branimo Europu, mir i sigurnost građana EU”, poručila je Novak, dodavši da je do sada zabilježeno 271.000 spriječenih ilegalnih pokušaja prelaska granice i da je u 90 posto slučajeva riječ migrantima koji stižu iz Srbije.

U kontekstu jačanja vanjskih granica EU izrazila je zadovoljstvo što je Hrvatska primljena u šengensku zonu, ali i da žali što to pravo nisu ostvarile Bugarska i Rumunjska jer bi se tako efikasnije branile granice Unije od migranata, prenose srbijanski mediji izjavu mađarske predjsednice.

Do susreta predsjednice Mađarske i predsjednika Srbije, kojima se pridružio bivši češki premijer Andrej Babiš, došlo je kod srpsko-mađarskog graničnog prijelaza Kelebija-Tompa, koji je više puta bio pod pritiskom velikog broja ilegalnih migranata.

Aleksandar Vučić je s tim u vezi rekao da je Srbija do sada ukinula slobodne vize za četiri zemlje, Tunis, Burundi, Gvineju Bisao i Indiju.

Naveo je kako je riječ o usklađivanju s onim što EU zahtijeva od Srbije, te da će se i dalje poduzimati mjere u suradnji s kolegama iz Austrije i Mađarske.

Najavio je da Srbija ojačati svoju granicu prema Sjevernoj Makedoniji, a kasnije i ka Bugarskoj jer je ove godine četiri puta povećan priliv ilegalnih migranata s teritorija Sjeverne Makedonije i 3,6 puta s teritorija Bugarske.

EU je u prosincu poručila da sve zemlje Zapadnog Balkana moraju uskladiti vizni režim za građane takozvanih trećih zemalja kako bi se svi zajedno izborili s neregularnom migracijom.

Zbog rastućeg broja migranata koji koriste “balkansku rutu”, Europska komisija je u listopadu upozorila da bi se Srbija mogla suočiti sa suspenzijom bezviznog režima ako ne uskladi svoju viznu politiku za treće države s politikom EU.

(bhrt)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*