Ruski predsjednik Vladimir Putin na Međunarodnom forumu "Russian Energy Week" u Moskvi ( press služba Kremlja - Anadolu Agency )

Putin: Zapad objavio ekonomski rat Rusiji, politika EU o cijenama gasa je ludost

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je politiku Evropske unije (EU) o cijenama gasa “ludošću” i odbacio sve optužbe protiv Rusije po tom pitanju.

Na sastanku Savjeta za strateški razvoj i nacionalne projekte, Putin je optužio zapadne zemlje da su objavile ekonomski rat Rusiji.

“Kolektivno Zapad se obrušio na nas ekonomskim ratom”, naglasio je Putin, napominjući da su zapadne zemlje pogriješile u računici da će ruska ekonomija zbog toga propasti.

Putin je rekao da se Rusija suočava sa “neviđenom agresijom kroz sankcije koje imaju za cilj da brzo slome ekonomiju zemlje izazivanjem kolapsa ruske valute, rublje, krađom deviznih rezervi i pokretanjem destruktivne inflacije”.

Dodao je da Moskva namjerava da preorijentiše svoje snabdijevanje energijom na nova tržišta koja brzo rastu, kao što su Azija, Bliski istok, Latinska Amerika i Afrika.

“EU nastavlja da troši našu robu i usluge, zadržavajući tokove. Takva neravnoteža ne može se nastaviti u nedogled. Šta da radimo? Tražićemo druge, perspektivnije partnere u aktivno rastućim regionima svjetske ekonomije. To su Azija, Bliski istok, Latinska Amerika, Afrika”, istakao je Putin.

Naveo je Istok kao fokus za preorijentaciju ruskog gasa.

“Važan korak za smanjenje uticaja sankcija i drugih neprijateljskih akcija protiv Rusije biće razvoj lučke i gasovodne infrastrukture na jugu i istoku, uključujući povećanje izvoza prirodnog gasa. Implementacija takvih projekata omogućiće povećanje isporuka gasa na Istok do 48 milijardi kubnih metara do 2025. godine, a do 88 milijardi do 2030.”, rekao je Putin.

(bhrt)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*