Večeras nastupa zima

Zima nastupa večeras u 23.47 sati. U istom trenutku za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje ljeto. Zima dolazi u trenutku kada se Sunce nalazi točno iznad obratnice druge hemisfere.

https://0d446d41706f6ffdfdf04843e17d7220.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Tada je dan najkraći i naziva se zimska kratkodnevnica ili zimski solsticij, dok je noć najduža, a krug oko Arktika je u mraku puna 24 sati.

Određena polutka Zemljine kugle (sjeverna ili južna) najmanje je izložena Sunčevim zrakama, neovisno o odaljenosti od Sunca, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Od večeras će se dani postepeno produžavati i do kraja godine dan će biti duži tri do četiri minuta.

Zima je najhladnije godišnje doba koje započinje 21. decembra, a završava 21. marta, a u kojem dani traju kraće od noći, a priroda je u skladu s niskim temperaturama “uspavana”.

PROGNOZA ZA PRVE SEDMICE ZIME

Prvi dani zime proteći će u stabilnim vremenskim prilikama, uz nešto više sunčanih intervala. Više Sunca očekuje se na području Hercegovine. Jutra će biti hladna, sa slabim mrazom u Bosni koji će u drugom dijelu sedmice izostati.

Dnevne temperature tokom sedmice će rasti i dosezati u mnogim krajevima iznad 10 stepeni. U prijepodnevnim satima, moguća je magla ili niska oblačnost u kotlinama i duž riječnih tokova u Bosni.

https://0d446d41706f6ffdfdf04843e17d7220.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Jutarnje temperature zraka varirat će od -3°C do 3°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 9°C. Najviše dnevne temperature između 3°C i 9°C, na jugu zemlje do 13 stepeni. U drugom dijelu sedmice jutarnje temperature varirat će između 1 i 5 stepeni u Bosno do 10 na području Hercegovine.

Prema raspoloživim sinoptičkim podacima, pad temperature zraka i izraženije padavine u Bosni i Hercegovini prognoziraju se u srijedu (28.12.). Padavine bi uglavnom mogle biti u obliku snijega u Bosni, a na području Hercegovine kiša. Od srijede pa do kraja prognoznog perioda očekuju se manje količine snježnih padavina u Bosni.

Jutarnje temperature varirat će u rasponu između -10°C i -3°C u Bosni do 1°C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između -7°C i -1°C u Bosni do 5°C u Hercegovini. U periodu oko Nove godine jutarnje temperature i do -15 stepeni.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*