Picture released on January 1943 of US President Franklin Delano Roosevelt (L) and British Prime Minister Sir Winston Churchill (R), meeting during the Casablanca conference, also named the Anfa Conference, preparing the Normandy and Italy landing, which lasted from January 14 to 24, 1943. (Photo by AFP)

Kako posjeta Zelenskog SAD-u podsjeća na posjetu Churchilla prije 81 godinu

Dolazak ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog podjeća na posjetu britanskog premijera Winstona Churchilla Washingtonu prije 81 godinu, nekoliko dana nakon japanskog napada na Pearl Harbor. Ta božićna posjeta učvrstila je savez koji je pobijedio u Drugom svjetskom ratu i izgradila poslijeratni demokratski svijet, navodi CNN.

Zelenski je uporedio otpor svog naroda Rusiji sa usamljenim prkosom Velike Britanije nacistima u danima prije nego što su SAD ušle u Drugi svjetski rat tokom video obraćanja britanskom parlamentu ranije ove godine, a njegov dolazak u američku prijestolnicu će izoštriti paralele s ranijim sastankom Churchilla i predsjednika Franklina Roosevelta.

Tokom nekoliko dana sastanaka, podstaknutih Churchillovim režimom konzumiranja vina sa doručkom, viskija i gaziranih pića za ručak, šampanjca uvečer i čašice 90-godišnjeg brendija prije spavanja, dvojica lidera su tada planirali poraz nacističke Njemačke i Japanskog carstva i postavili temelje zapadnog saveza koji je Biden osnažio u svojoj podršci Ukrajini.

Churchill, koji je mjesecima tražio učešće Amerike u Drugom svjetskom ratu i znao je da je to ključ za poraz Adolfa Hitlera, rekao je tokom svoje posjete:

Ovu godišnjicu i praznik provodim daleko od svoje zemlje, daleko od svoje porodice, a ipak ne mogu iskreno reći da se osjećam daleko od kuće.”

Kako navodi CNN, Zelenski će sigurno dobiti tu vrstu herojske dobrodošlice i nadati će se da će dodatna podrška SAD-a značiti da je Washington zaista “izvukao mač za slobodu i odbacio korice”, kao što je Churchill rekao o administraciji Roosevelta u svom obraćanju Kongresu 12. 26, 1941. godine.

Zelenski je parafrazirao jedan od Churchillovih najpoznatijih ratnih govora u emotivnom obraćanju britanskim članovima parlamenta u martu.

Nećemo se predati, nećemo izgubiti, ići ćemo do kraja”, rekao je on.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*