Radnici još jednom iskazali nezadovljstvo svojim položajem

Prošlo je sedam dana od posljednjih protesta obespravljenih radnika ispred pravosudnih institucija u Tuzli. Ništa se nije promijenilo, a zahtjevi su ostali isti.

Nakon Odluke o povećanju primanja članovima Skupštine TK, Sindikat solidarnosti je poslao pismo svim političkim partijama i nosiocima vlasti u kantonu, u kojima su im poručili da se uozbilje i povuku odluku. Kako nam je tokom protesta ispred Suda i Tužilaštva TK kazao Hrustan Muminović iz Sindikata solidarnosti, ova i slične odluke su sramotne, obzirom na situaciju u kojoj se radnici nalaze. Prema riječima Muminovića podrška je izostala i od granskog sindikata, u čiji su rad razočarani, a jedino mjesto gdje su naišli na razumjevanje je Gradska uprava Tuzle, koja im pomaže u skladu sa svojim mogućnostima i nadležnostima.

Nakon jučerašnjih protesta radnika Fabrike obuće „Aida“, pojavila se nada da će doći do pozitivnih pomaka. Podjsetimo da je do 1.aprila dogovorena zajednička sjednica Vlade i Skupštine TK, čija je tema stanje u Fabrici obuće „Aida“ i zahtjevi radnika ovog preduzeća, od kojih je osnovni uvezivanje 18 godina radnog staža. Kako je medijima potvdio premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, pokušat će sa Federalnim

zavodom penzijsko-invalidskog osiguranja, dogovoriti reprogram na način da zavod uveže staž za sve radnike Aide, a da Vlada u određenom vremenskom periodu uplati sredstva za tu namjenu. Sastanak predstavnika kantonalne vlasti i sindikata „Aide“, sa direktorom Zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje Federacije Bosne i Hercegovine, zakazan je za narednu sedmicu u Sarajevu. Ukoliko ovaj prijedlog ne bude imao zakonske mogućnosti, u naredne četiri godine bi se uz saglasnost Skupštine TK, napravio prijedlog odluke o uvezivanja staža.

Okupljeni radnici nisu optimistični kada su u pitanju njihovi zahtjevi, posebno posljednji o ukidanju Odluke o povećanju primanja članovima Skupštine TK. Kako su kazali, važnije su im pozicije u komisijama nego problemi radnika, pa su nova okupljanja i masovne proteste najavili za narednu srijedu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*