Hrvatska je zvanično uvela euro, a ulaskom u Schengen sada je vanjska granica EU

Republika Hrvatska nakon ponoći je ušla u Schengen te uvela euro, čime je završen proces integracije te države u evropski politički i finansijski prostor.

Nakon što je više od 28 godina bila u upotrebi kao službena valuta Hrvatske, kuna će biti zamijenjena eurom, što znači da će više od 500 miliona novčanica i 5.200 tona kovanica biti uništeno.

Ulazak u schengensku zonu i uvođenje eura sa sobom donosi i velike promjene. Bankomati u Hrvatskoj od danas isplaćuju isključivo euro.

Do 15. januara se očekuje da će 4000 bankomata u toj zemlji biti prilagođeno novoj valuti, a obaveza dvojnog iskazivanja cijena na snazi je do kraja 2023. godine. Hrvatsko ministarstvo finansija objavilo je i da će građani u roku od 60 dana bez naknade moći zatvoriti račune u bankama.

Građani i pravna lica koji obavljaju registrovanu djelatnost u Hrvatskoj ne smiju primiti naplatu ili obaviti plaćanje u gotovini u vrijednosti od 10.000 eura i većoj, kako je predviđeno propisima o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Svaka transakcija veća od 10.000 eura mora biti provedena uplatom sredstava na transakcijski račun.

Od danas, na kopnenim i pomorskim hrvatskim granicama ukidaju se granične kontrole sa zemljama schengenskog prostora, a od 26. marta i na zračnim lukama.

Time je Schengen došao na granicu Bosne i Hercegovine, što je izazov za domaće izvoznike budući da donosi niz poteškoća za teretna vozila jer je dodatno zakomplikovan aspekt prekograničnog režima roba.

(KLIX.BA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*