Papa Franjo o smrti svog prethodnika Benedikta XVI: Bio je poklon crkvi i svijetu

Papa Franjo govoreći o svom prethodniku Benediktu XVI koji je preminuo juče u 96. godini rekao je da s ganućem pominje tako plemenitu i tako ljubaznu osobu, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Samo Bog poznaje vrijednost i snagu njegova zagovora, njegovih žrtava koje je prinosio za dobro crkve”, rekao je papa Franjo u propovijedi na Prvoj večernjoj svetkovini svete Marije Bogorodice u bazilici Svetog Petra u Vatikanu.

Benedikta XVI je pomenuo u propovijedi s ganućem i zahvalnošću Bogu što ga je darovao Katoličkoj crkvi i svijetu, kao i za sva učinjena dobra, a ponajviše za njegovo svjedočanstvo vjere i molitve, posebno u posljednjim godinama njegova života u povučenosti.

U ponedjeljak će tijelo bivšeg pape biti izloženo u bazilici Svetog Petra u Vatikanu. Sahrana će biti organizovana u četvrtak, 5. januara, a predvodiće je papa Franjo.

Benedikt XVI ostaće, između ostalog, upamćen i po tome što je bio prvi papa koji je podnio ostavku u 600 godina.

Benedikt XVI je rođen kao Joseph Alois Ratzinger 16. aprila 1927. godine u Marktl am Innu u Bavarskoj u Njemačkoj.

Bio je 265. poglavar Katoličke crkve od 19. aprila 2005. do ostavke 2013. godine. Benedikt XVI je napustio službenu dužnost pape zbog svoje poodmakle dobi.

Često je propovijedao o prijateljstvu s Isusom, promicao je novu evangelizaciju, osuđivao je moralni relativizam i konzumerizam. Imao je veći broj pastoralnih putovanja.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.