Ruse razbjesnila odluka Njemačke o isporuci borbenih vozila: To je korak ka eskalaciji

Nakon što je Njemačka odlučila u Ukrajinu poslati borbena vozila Marder, reagovali su iz Ambasade Rusije u Njemačkoj te su poručili kako osuđuju ovaj potez.

Između ostalog, ruske diplomate su naglasile kako je Berlin ovaj korak napravio prije svega na nagovor i uz ozbiljan pritisak Washingtona.

“Snažno osuđujemo ovu odluku i smatramo je još jednim korakom ka eskalaciji sukoba. Upumpavanje smrtonosnog oružja i teške vojne opreme u Ukrajinu – to je moralna linija koju njemačke vlasti nisu smjele preći, naročito ukoliko se uzme u obzir historijska odgovornost Njemačke za zločine nacizma tokom Drugog svjetskog rata”, poručili su.

Podsjetimo, predsjednik SAD-a Joe Biden obavio je jučer razgovor s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom s kojim je dogovorena dalja isporuka naoružanja i druga pomoć Ukrajini.

Oba državnika ponovili su svoju podršku suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine te su potvrdili svoju nepokolebljivu solidarnost s ovom državom.

“Biden i Scholz izrazili su zajedničku odlučnost da nastave pružati neophodnu finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku Ukrajini koliko god bude potrebno. U tu svrhu, Sjedinjene Američke Države namjeravaju isporučiti Ukrajini borbena vozila Marder. Obje zemlje planiraju obuku ukrajinskih snaga na odgovarajućim sistemima”, naveli su.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*