Miro Lazović: Da li je djelovanje OHR-a i SNSD-a koordinirano

Povodom blokade rada Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH od strane SNSD-a i javnog istupa Visokog predstavnika Valentina Incka Miro Lazović, član Predsjedništva SDP BiH, smatra da Milorad Dodik i njegove marionete u Parlamentu BiH svojim (ne)djelovanjem, pokazuju svu neozbiljnost i neodgovornost  prema potpisu koji je lider SNSD-a stavio na dokument o prihvatanju Zajedničke izjave o nastavku reformi u BiH, na temelju čega je Evropski parlament aktivirao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH Evropskoj uniji, prenosi novinska agencija Patria.

-Opstrukcije Milorada Dodika i njegovih saradnika odavno su usmjerene protiv BiH i njenog reformskog puta i ovo što danas rade nije ništa novo. Nažalost, Dejtonski mirovni sporazum nije ponudio adekvatne mehanizme Ustavom BiH (Aneks 4), ali je ingerencije i ovlasti za suzbijanje blokada i opstrukcija stavio u nadležnost OHR-a (Visokom predstavniku). Stoga, začuđuje „mlaka“ reakcija visokog predstavnika.

Umjesto da se bavi svojim poslom i nadležnostima, Visoki predstavnik svojom „učiteljskom“ izjavom  o načinu i značaju rada Parlamenta vrijeđa dostojanstvo i dignitet  ozbiljnih ljudi u ovoj zemlji. Više od decenije BiH i njeni građani su taoci retrogradne i rušilačke politike SNSD-a, a koju nijemo posmatra OHR. Intelektualna javnost BiH se opravdano pita, da li je djelovanje OHR-a i SNSD-a koordinirano. Građani od OHR-a očekuju da konačno počnu raditi u skladu sa ovlaštenjima koja su im data Dejtonskim mirovnim sporazumom“, rekao je u svojoj izjavi Lazović.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*