Indonezija i Malezija dogovorile zajedničku borbu protiv ‘diskriminacije’ palminog ulja

Indonezija i Malezija, najveći svjetski proizvođači palminog ulja, dogovorili su se u ponedjeljak da rade zajednički u borbi protiv “diskriminacije” prema tom proizvodu nakon sastanka čelnika tih zemalja.

Komentari indonežanskog predsjednika Joko Widodoa uslijedili su nakon sastanka s malezijskim premijerom Anwarom Ibrahimom, koji se nalazi na svom prvom putovanju u inostranstvo otkako je izabran u novembru prošle godine.

Widodo, poznat u narodu kao Jokowi, izjavio je da će se dvije zemlje “boriti protiv diskriminacije palminog ulja” i “jačati saradnju kroz Vijeće zemalja proizvođača palminog ulja” kako bi riješile svoje brige.

Evropska unija planira postepeno ukidanje goriva na bazi palminog ulja do 2030. godine zbog primjetnih veza s krčenjem šuma.

Tokom bilateralnog sastanka, Anwar i Jokowi potpisali su osam memoranduma o razumijevanju koji pokrivaju pomorstvo, finansiranje izvoza i uvoza, zelenu energiju i razvoj industrije baterija, za koje su rekli da se nadaju da će produbiti prekograničnu trgovinu i investicije.

Čelnici su također razgovarali o razvoju planiranog novog glavnog grada Indonezije, Nusantare, pri čemu je Anwar uručio 11 pisama namjere malezijskih kompanija u vezi s mogućim ulaganjem u novi grad, koji se nalazi u indonezijskom dijelu Bornea.

Novi glavni grad mogao bi potaknuti regionalni razvoj, rekao je Anwar, s malezijskim državama Sabah i Sarawak smještenim u malezijskom dijelu otoka Borneo.

Nadamo se da će razvoj glavnog grada donijeti veće koristi široj regiji, uključujući Sabah i Sarawak – rekao je on, prenosi Reuters.

federalna.ba/RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*