Engleska zabranjuje plastični pribor za jelo i tanjire za jednokratnu upotrebu

Plastični pribor za jelo i tanjiri za jednokratnu upotrebu bit će zabranjeni u Engleskoj u sklopu napora za borbu protiv klimatskih promjena, javljaju lokalni mediji, a prenosi Anadolu Agency (AA).

Ova odluka je donesena nakon konsultacija o tom pitanju koje je vodilo Odjeljenja za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja (Defra) koje su održane od novembra 2021. do februara 2022. godine.

“Plastičnoj viljuški je potrebno 200 godina da se razgradi, odnosno dva stoljeća na deponijama ili da zagađuje naše okeane”, rekla je sekretarka za okoliš Therese Coffey za “Mail on Sunday”.

“Odlučna sam u namjeri da poduzmem mjere kako bismo se uhvatili u koštac s ovim problemom. Već smo poduzeli velike korake posljednjih godina, ali znamo da ima još toga što se mora uraditi i ponovo smo slušali apele javnosti”, rekla je Coffey te dodala:

“Ova nova zabrana imat će ogroman utjecaj na zaustavljanje zagađenja milijardi komada plastike kao i na pomoći u zaštiti prirodnog okoliša za buduće generacije.”

Očekuje se da će odgovori na konsultacije o prijedlozima za zabranu plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu u Engleskoj biti objavljeni u subotu.

Slične zabrane već su uvedene u Škotskoj i Velsu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*