Pet mjeseci nakon oktobarskih izbora Federacija BiH dobija Vladu

Federacija bi danas trebala dobiti novu Vladu. Nakon formalnog imenovanja od predsjednika u konsultacijama s potpredsjednicima, novi saziv federalne Vlade službeno bi trebao biti potvrđen na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta. Budući premijer Fadil Novalić priprema ekspoze koji će se odnositi na ekonomske reforme i oporavak propale privrede u FBiH.

Otklonjene su i posljednje prepreke za imenovanje Vlade Federacije BiH. Nakon što su obavili konsultacije sa kandidatima za premijera i ministre, predsjednik FBiH Marinko Čavara i potpredsjednici Melika Mahmutbegović i Milan Dunović potpisali su Odluku o imenovanju Federalne vlade.

Odluka je upućena na potvrđivanje u Predstavnički dom Federalnog parlamenta.

HDZ, odnosno koalicija oko HNS-a, imena svojih kandidata za ministre dostavila je predsjedniku Federacije Marinku Čavari još u ponedjeljak. Preostale dvije stranke iz vladajuće koalicije SDA i DF imena kandidata koje oni predlažu proslijedili su u utorak.

Na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta budući premijer Fadil Novalić (SDA) će podnijeti ekspoze o radu vlade, što će biti uvod u glasanje o potvrđivanju nove Vlade Federacije BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*