Od hladnoće u Afganistanu umrlo više od 160 ljudi

Više od 160 ljudi umrlo je od hladnoće u Afganistanu ovog mjeseca u najtežoj zimi u više od decenije, saopćile su vlasti u četvrtak, dok su stanovnici govorili da ne mogu sebi priuštiti gorivo za grijanje domova na temperaturama znatno ispod nule.

– Najmanje 162 osobe su umrle od hladnog vremena od 10. januara do sada – izjavio je Shafiullah Rahimi, portparol ministarstva za bavljenje prirodnim katastrofama. Oko 84 smrtna slučaja dogodila su se u protekloj sedmici.

Najhladnija zima u posljednjih 15 godina, u kojoj su temperature pale na -34 stepena Celziusa pogodila je Afganistan u jeku teške ekonomske krize.

Brojne humanitarne grupe djelimično su prekinule rad posljednjih sedmica zbog odluke talibanske administracije da većina radnica u nevladinim organizacijama ne može raditi, zbog čega agencije nisu u mogućnosti da vode brojne programe u toj konzervativnoj zemlji.

U snježnom polju na zapadu afganistanske prijestolnice, djeca su preturala po smeću tražeći plastiku koju bi spalili kako bi pomogli svojim porodicama, jer ne mogu sebi priuštiti drva ili ugalj.

Obližnji 30-godišnji prodavac Ashour Ali sa svojom porodicom živi u betonskom podrumu, gdje njegovo petoro djece drhti od hladnoće.

– Ove godine je izuzetno hladno vrijeme i nismo mogli sami da kupimo ugalj – rekao je on, dodajući da mala količina koju pravi u svojoj radnji više nije dovoljna za gorivo.

– Djeca se bude od hladnoće i plaču od noći do jutra. Sva su bolesna. Do sada nismo dobili nikakvu pomoć i nemamo dovoljno hljeba da jedemo većinu vremena – kazao je.

Tokom posjete Kabulu ove sedmice, čelnik UN-a za humanitarnu pomoć Martin Griffiths izjavio je da svjetska organizacija traži izuzeće od zabrane za većinu humanitarnih radnica koje dolaze u jednom od najranjivijih vremena za brojne Afganistance.

– Avganistanska zima, kao što svi u Afganistanu znaju, veliki je glasnik propasti za tolike porodice u Afganistanu dok se u suočavaju s golemim humanitarnim potrebama i s posljedicama koje vode do gubitaka života – rekao je Griffiths za Reuters.

Fena/RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*