U Češkoj počeo drugi krug predsjedničkih izbora

Širom Češke danas u 14 sati otvoreno je gotovo 15.000 birališta na kojima 8,25 miliona registrovanih birača odlučuje da li će na čelo Češke stati prozapadni general u penziji svojevremeno šef Vojnog komiteta NATO Petr Pavel ili populistički, mada nikako ne proruski, bivši premijer, peti najbogatiji u Češkoj, lider opozicije, Andrej Babiš.

Poslije prva tri predsjednika Češke, Vaclava Havela, Vaclava Klausa i Miloša Zemana Česi prvi put nemaju u izboru uticajnu ličnost iz vremena Plišane revolucije i tranzicije Češke već Pavela i Babiša koji su obojica počeli karijere kao mladi komunisti i upleli se na neki način i sa komunističkim službama.

Pavel je dočekao Plišanu revoluciju u kursu za komunističke vojne obavještajce a Babiš, koji godinama u rodnoj Slovačkoj bez uspjeha na sudu pokušava da očisti svoje ime, vodi se kao agent zloglasne komunističke tajne policije StB pod nadimkom Bureš iz vremena kada je radio u spoljnoj trgovini i bio predstavnik u Maroku.

General u penziji Petr Pavel (61), odlikovan za spas francuskih vojnika u misiji UNPROFOR kraj Knina u januaru 1993. godine, bivši načelnik Generalštaba Češke armije i poslije drugi čovjek NATO-a, zalaže se za to da Češka ostane ostane čvrsto usidrena u Evropskoj uniji i NATO a da šef države ne prekoračuje svoja mala ovlaštenja već da nastoji da zatrpava rovove u polarizovanom društvu.

Kao i vlada premijera Petra Fijale koja ga podržava iako je nezavisni kandidat, zastupa stav da je neophodno nastaviti pomoć Ukrajini i u oružju ali ne bježi od pokušaja mirovnih pregovora sa Rusijom, iako je uvjeren da trenutno za to nema šanse jer predsjednik Rusije Vladimir Putin mir ne želi.

“Da bude jasno. Ovi izbori su sukob dva svijeta. U ovom našem na cijeni je hrabrost, čast i dostojanstvo. I postoji drugi svijet pun laži, straha i haosa u kome je cilj samo vlastita korist”, poručio je Česima u predizbornom spotu general Pavel.

Tajkun agro i hemijske industrije, vlasnik koncerna Agrofert i dva, dok ih nije kupio, najuticajnija češka dnevna lista, Mlade fronte Dnes i Lidovih novina, Babiš (61) nastojao je da se predstavi kao predsjednik koji bi natjerao vladu, premda za to nema nikakva ovlaštenja ni poluge moći, da rješava njihove goruće probleme, kao što je inflacija i skupe energije.

“Babiš pomaže ljudima. Glasajte za Babiša” poruke su sa predizbornih bilborda širom Češke.

Na drugom bilbordu predstavlja se kao mirotvorac i diplomata koji sigurno ne bi uvukao Češku u rat u Ukrajini, dok, kako tvrdi general Pavel kao vojnik hoće.

Česima je Babiš obećao da bi pomoć Ukrajini sveo tako da ne pogađa nimalo komfor Čeha a takođe i da bi kao mirotvorac, pošto je kada je bio premijer upoznao mnoge svjetske lidere, lako i brzo organizovao mirovni samit na Hradčanima u Pragu na kojem bi bio okončan rat u Ukrajini.

Babiša podržava odlazeći predsjednik Miloš Zeman, iako je oba kandidata označio kao ni raj ni pakao već čistilište.

Babišu je Zeman zamjerio izjavu koja je izazvala međunarodni diplomatski skandal a koju je Babiš ubrzo sam ispravio, da ne bi kao predsjednik pomogao Poljskoj i baltičkim zemljama ni saveznicima u NATO ako bi bili napadnuti iako i Češku obavezuje član 5. sporazuma NATO o kolektivnoj odbrani.

I Pavel i Babiš su danas, u posljednjoj debati pred izbore u javnom Češkom radiju kazali da se neće ponijeti kao bivši američki predsjednik Donald Trump i da će priznati ako budu poraženi.

“Javno bih deklarisao da je Petr Pavel moj predsjednik i sve bih pozvao da ga poštuju”, kazao je Babiš.

U prvom krugu prije 14 dana zabilježen je veliki odziv birača, preko 68 odsto, a ni u drugom krugu bar po anketama neće biti manji. Birališta se zatvaraju u subotu u 14 sati, a  ko je postao novi predsjednik Česi će saznati već kasnije poslije podne.

Prema svim predizbornim anketama i modelima favorit je general Pavel sa podrškom između 53 do 58 odsto birača.

federalna.ba/RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*