Ljekari u Poljskoj odbili izvršiti prekid trudnoće silovanoj djevojčici s intelektualnim poteškoćama

Bolnice na sjeveroistoku Poljske odbile su izvršiti abortus silovanoj 14-godišnjoj djevojčici s mentalnim invaliditetom, zbog čega je ona morala putovati preko cijele zemlje u glavni grad Varšavu kako bi obavila prekid trudnoće, prenosi DW. 

Ljekari u Poljskoj imaju se pravo pozvati na priziv savjesti u slučaju abortusa ali bolnice su dužne obavijestiti pacijente gdje mogu dobiti zakonski prekid trudnoće. Čini se da se u ovom slučaju to nije dogodilo.

Glasnogovornik poljskog ministarstva zdravstva potvrdio je da se lokalne bolnice nisu pridržavale pravila.

O slučaju je prva izvijestila Federa, nevladina organizacija koja se bori za seksualna i reproduktivna prava žena.

Oni su objavili da je 14-godišnjakinju s intelektualnim poteškoćama silovao njen ujak.

Za zločin se saznalo tek kada je djevojčica ostala trudna, nakon čega je slučaj prijavljen tužiteljima.

Iako je Poljska uvela gotovo potpunu zabranu abortusa 2021. godine, silovanje i incest i dalje su jedna od dvije okolnosti u kojima je abortus dopušten. Druga je prijetnja zdravlju ili životu majke.

Međutim, kada je rodbina djevojčice zatražila pomoć u Podlaskom vojvodstvu, sjeveroistočnoj pokrajini u kojoj žive, lokalne bolnice su odbile izvršiti abortus pozivajući se na priziv savjesti.

Bolnice je nisu niti uputile na ljekare koji bi mogli prekinuti trudnoću. To je navelo njenu tetku da kontaktira Federu, koja je zatim organizirala da se djevojčica prebaci u bolnicu u Varšavi.

Glasnogovornik ministarstva zdravstva Wojciech Andrusiewicz potvrdio je da su bolnice u ovom slučaju “djelovale protivno zakonskim odredbama”.

– Takav abortus treba ili izvršiti ili bolnice trebaju naznačiti mjesto gdje se on može izvesti – rekao je Andrusiewicz za lokalnu stanicu TVN.

Paweł Grzesiewski, glasnogovornik povjerenika za prava pacijenata, također je rekao za TVN da se pojedinačni ljekari mogu pozvati na priziv savjesti, ali cijele bolnice ne mogu. Njegov ured naložio je inspekciju.

Opozicioni političari u Poljskoj uporno traže izmjene zakona o abortusu, pa čak i ukidanje priziva savjesti.

– Priziv savjesti je barbarski i nehumani zakon kojeg ljekari stalno zloupotrebljavaju. Trebalo bi ga ukinuti – rekla je Katarzyna Kotula, zastupnica Ljevice (Lewica), druge najveće opozicione skupine u Poljskoj, prenosi Poljska novinska agencija (PAP).

Zastupnik ljevice Paweł Krutul, koji dolazi iz Podlaskog vojvodstva, rekao je članovima vladajuće nacionalno-konzervativne koalicije da djevojčice i mlade djevojke pate zbog “vaših glupih zakona.”

– Pogledajte kakvu ste sudbinu pripremili Poljakinjama. To je sramota – rekao je on. 

Ljevica je pisala ministru zdravstva Adamu Niedzielskom zahtijevajući od njega da objasni “kako je moguće da u 21. stoljeću djevojčica bude izložena tako gnusnom zločinu, a ne može ostvariti svoja prava u svojoj pokrajini”.

Slučaj je komentirao i Donald Tusk, lider najveće opozicione stranke, centrističke Građanske platforme (PO). Rekao je da je to još jedan primjer ambijenta koji je stvorila vladajuća koalicija.

– Ljekari često oklijevaju izvršiti abortus zbog straha od pravnih posljedica, prepuštajući tako trudnoću žena “tužiteljima ili političarima vladajuće stranke – rekao je Tusk. 

Ukazao je na još jedan zloglasni slučaj iz 2021. godine u kojem je trudnica umrla od septičkog šoka nakon što su ljekari čekali da njen fetus, kojemu su dijagnosticirane teške urođene mane, prvo umre.

federalna.ba/RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.