Trebinje: Tri decenije bez Srđana Aleksića

U prisustvu članova porodice, predstavnika lokalne vlasti i prijatelja, na trebinjskom groblju Podgljivlje obilježena je 30. godišnjica smrti Srđana Aleksića, javlja Anadolija.

Heroja rata 20. januara 1993. na trebinjskoj pijaci pretukli su vojnici Vojske Republike Srpske nakon što je stao u zaštitu prijatelja bošnjačke nacionalnosti Alena Glavovića, koga su prethodno također tukli. Od povreda je šest dana kasnije preminuo u trebinjskoj bolnici. Stradao je obavljajući humani čin, pisalo je na današnji dan prije tri decenije na Srđanovoj smrtovnici.

“Svakog 27. januara sjećamo se Srđana Aleksića, mladića iz našeg grada koji je dao svoj život štiteći slabijeg. U Trebinju veliki sportski kompleks i Međunarodni plivački miting nose ime Srđana Aleksića. Na taj način čuvamo trajnu uspomenu na njega”, izjavio je predsjednik Skupštine Grada Trebinja Dragoslav Banjak.

Konstatovao je i da u vremenu podjela, sve veće netrpeljivosti i ponekad, nažalost, i mržnje, Srđan treba i mora biti putokaz mladima, kako bi poštovali i voljeli.

“Svijet se stalno nalazi razapet između težnje da u njemu dođe do nestabilnosti i sukoba i ponovo težnje da zavlada trajni mir. Podsjećanje na Srđana Aleksića i na druge heroje koji su napravili sličan postupak na prostoru nekadašnje Jugoslavije pomaže da se razumiju strahota rata, stepen bezumlja koji neprekidno prati svaku takvu situaciju i na drugoj strani pomaže da se ljudi međusobno zbliže i u vremenu mira postanu bliži jedni drugima”, dodao je Banjak.

I ove, kao i svih ranijih 29 godišnjica Srđanove smrti, ružu na njegovo vječno počivalište uz suzu i prigodne riječi, položio je otac Rade. Tužan i istovremeno ponosan. Srđanovo djelo živi i dugo će živjeti. Plemeniti, humani čin nikad neće biti zaboravljen.

“Posmatram mladi svijet koji priznaje Srđana i dobro bi bilo da ne umre nijedno djelo kao Srđanovo, već da služi čovjeku za putokaz, dobrotu, blagostanje i uništenje svakog zla. Malo je teško, ali kad bi mladi svijet tako sputavali, to bi se desilo”, rekao je Rade Aleksić.

Srđanu Aleksiću posthumno je dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, a prije petnaest godina jedna od sarajevskih ulica dobila je Srđanovo ime. Srđanovu ulicu danas imaju Beograd i Novi Sad. Prije 13 godina ustanovljena je novinarska nagrada “Srđan Aleksić”, koja je postala dijelom Mreže za izgradnju mira u Bosni i Hercegovini.

federalna.ba/RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*