Najmanje 44 osobe su poginule, uključujući policajce, a više od 150 povrijeđeno u samoubilačkom napadu na džamiju tokom podnevne molitve u pakistanskoj provinciji Khyber Pakhtunkhwa ( Hussain Ali - Anadolu Agency )

Novi bilans: Samoubilački napad na džamiju u Pakistanu, poginule 44 osobe, 157 povrijeđenih

Najmanje 44 osobe su poginule, uključujući policajce, a više od 150 povrijeđeno u samoubilačkom napadu na džamiju tokom podnevne molitve u pakistanskoj provinciji Kiber Paktunkiva.

Prema izvještajima nacionalnih medija, samoubilački napad izveden je na džamiju u kvartu policijskih snaga tokom muslimanske molitve u Pešavaru, glavnom gradu provincije Kiber Paktunkiva.

Džamija se nalazi unutar policijskog kompleksa.

Mohamad Asim, glasnogovornik bolnice u Pešavaru, naveo je u saopštenju da je broj poginulih porastao na 44 nakon što je još 12 povrijeđenih podleglo povredama. Broj povrijeđenih je porastao na 157.

U džamiji bilo oko 300 ljudi

Zvaničnici su izjavili da je u džamiji u trenutku napada bilo oko 300 ljudi, te su izrazili strahovanje od porasta broja poginulih.

Policijski zvaničnik Muhamed Ijaz Han izjavio je da se krov džamije srušio nakon eksplozije i da se nastavljaju napori kako bi bili spašeni ljudi koji s ostali zatrpani pod ruševinama.

Usljed eksplozije nastala je ogromna šteta na okolnim objektima i vozilima, kao i na džamiji. Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se da je veći dio džamije uništen u eksploziji.

Odgovornost za napad preuzeli pakistanski talibani

List “Daun” je objavio da su odgovornost za napad preuzeli pakistanski talibani.

Pakistanski premijer Šehbaz Šarif je na Tviteru osudio napad i poručio da će biti poduzete snažne mjere protiv onih koji stoje iza ovog čina.

Šarif je odmah nakon napada posjetio Pešavar gdje je obišao povrijeđene i dobio informacije o sigurnosnoj situaciji.

Bivši premijer Imran Kan također je osudio gnusni čin, nazvavši ga “terorističkim napadom”.

Pakistanski talibani posljednjih sedmica su intenzivirali napade u zemlji.

Broj terorističkih napada u Pakistanu tokom 2022. povećan je za 15 posto u odnosu na prethodnu godinu.

BHRT/RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*