Schmidt pred britanskim parlamentarcima: Ključni problem BiH smanjenje broja stanovnika

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini danas se obratio pred Komitetom za vanjske poslove parlamenta Velike Britanije i rekao da je ključni problem BiH smanjenje broja stanovnika i odlazak mladih, javlja Anadolija.

Schmidt je govorio o procesu formiranja vlasti u BiH na različitim nivoima pri čemu je napomenuo da će biti potrebno još vremena za formiranje vlasti na nivou entiteta Federacija BiH.

Istakao je da je BiH dobila status kandidata za Evropsku uniju, i da je u pitanju političko odobrenje, jer postoji još zakonodavnih stvari koje treba da se rješe.

“Nadam se da će ovo dovesti do nekih promjena kako bi se zaista popravilo stanje i u zemlji i u regionu”, kazao je Schmidt dodjući da građani BiH traže određenu sigurnost.

Schmidt smatra da su potrebne promjene situacije koje će pokazati ljudima da ima napretka, a kako je istakao evropske integracije bi mogle popraviti stanje. Visoki predstavnik u BiH se nada da će političari ispuniti obećanje koje su dali u junu prošle godine pred Savjetom Evrope i da će krenuti u reforme Izbornog zakona i Ustava.

“Posljednje brojke Ujedinjenih nacija o smanjenju broja građana, to je ključni problem ove zemlje, a nažalost ovo još nije bilo tema političkih razgovora”, rekao je Schmidt dodajući da se ne govori o tome kako zadržati mlade.

Prema njegovim riječima primjetan je dramatičan odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine zbog čega se moraju provesti mjere kako bi mladi odlučili da ostanu.

Na pitanje da li bi iskoristio bonske ovlasti i uklonio iz vlasti članove Vlade entiteta Republika Srpska koji su pod američkim sankcijama Schmidt je rekao da bi ponekad volio da je kao bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown, koji je radio u drugim okolnostima, uz snažno prisustvo SFOR-a i međunarodne policijske strukture. Istakao je da ne bi odbacio, ali i da još uvijek ne bi koristio bonska ovlaštenja, napominjući da treba razmišljati o finansijskom uslovljavanju.

“RS nije najbogatiji dio zemlje i treba joj novac, podrška. Očito nas je ova odluka (predsjednika RS-a Milorada op.a.) Dodika da nagradi (ruskog predsjednika Vladimira op.a.) Putina malo navela na neki drugi pravac, EU je zbog toga blokirala novac za RS, Njemačka takođe i sada razgovaramo sa MMF-om i drugim organizacijama, da vidimo šta oni mogu uraditi. Sankcije trebaju imati dalekosežne posljedice, a ne da se ukloni jedna osoba”, naglasio je Schmidt.

Prema njegovim riječima 9. januara je održana parada koja je bila “prikaz srpskog entiteta, a RS nije srpski entitet“.

“Naredne godine 9. januar neće biti ono što je bio ove godine. O tome će morati razmišljati oni koji će ga organizovati”, poručio je Schmidt.

Govoreći o ruskom uticaju u BiH, rekao je da je SNSD pokazao dosta simpatija prema Rusiji i prema predsjedniku Putinu.

“Ako se pokaže bilo koja indikacija da neko pokušava mlade BiH uvući u sukob, onda se međunarodna zajednica mora aktivnije uključiti. Još uvijek nismo vidjeli ništa od toga”, rekao je Schmidt i dodao da u ovom trenutku ne vidi da neko želi održati tako snažne veze s Putinom.

Istakao je da uprkos čestim “uticajima sa strane” ni Hrvatska ni Srbija do sada nisu uradile bilo šta da se naruši teritorijalni integritet BiH.

Schmidt predlaže uspostavljanje jače interne saradnje u BiH, navodeći kao pozitivan primjer inicijativu “Otvoreni Balkan”.

Na pitanja parlamentaraca o državnoj imovini, visoki predstavnik u BiH je naglasio:

“Sve te glasine kako ja nešto dogovaram s Dodikom o državnoj imovini su glupost.”

Dodao je da se kroz mandat mora brinuti o odbrani i državnoj imovini.

Naglašavajući da se radi o državnom, a ne entitetskom pitanju, dodao je da smatra da se u razgovorima treba riješiti problem jer postoji imovina, a niko ne zna kome ona pripada nakon raspada Jugoslavije.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*