20. mart se u svijetu Dan oralnog zdravlja, dječijeg pozorišta, Frankofonije, sreće

Svjetski dan oralnog zdravlja

U svijetu se 20. mart kao Svjetski dan oralnog zdravlja, ove godine pod sloganom ”OSMIJEH ZA CIJELI ŽIVOT” . To podrazumjeva zdravlje za sve uzraste od trudnoće, odrastanja i zdravog starenja i poticanje na odgovornost prema zdravlju zubi…

Svjetski dan dječijeg pozorišta

Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade danas se obilježava na scenama širom svijeta, a domaći umjetnici ukazuju na potrebu teatra za najmlađu publiku. U pozorištu za djecu vlada najiskreniji svijet, pun osjećanja, let na krilima mašte i put ispunjen prvim saznanjima o umjetnosti i kulturi. Sve ono najljepše što dijete može da doživi i da ga ništa ne povrijedi to je upravo predstava za djecu. To su komadi u kojima se čuju lijepe pjesme, humane ljudske poruke. Zato je važno da djeca idu u pozorište, tamo maštaju, osjećaju radost i tugu, uče.

Međunarodni dan Frankofonije

U svijetu se 20. mart obilježava kao Dan Frankofonije u BiH.
To su dani posvećeni francuskom jeziku i multikulturalnoj zajednici koju čini oko 274 miliona govornika u svijetu. Ovaj dan slavi se na svih pet kontinenata kroz različita događanja koja oslikavaju bogatstvo kultura, običaja i vrijednosti Frankofonije.

Međunarodni dan sreće

Glavna skupština, (…) svjesna da je potraga za srećom osnovni čovjekov cilj, (…) prepoznajući također potrebu za inkluzivnijim, pravednijim i uravnoteženijim pristupom privrednom rastu koji promoviše održivi razvoj, iskorjenjivanje siromaštva, sreću i blagostanje svih naroda, (…) odlučila je proglasiti 20. mart Međunarodnim danom sreće, (…), pa je pozvala poziva sve države članice, organizacije sistema Ujedinjenih naroda i ostale međunarodne i regionalne organizacije, kao i civilno društvo, uključujući nevladine organizacije i pojedince, da obilježe Međunarodni dan sreće na prikladan način, uključujući kroz obrazovanje i aktivnosti povećanja javne svijesti (…), stoji u Wikipedijinom pojašenjenju tumačenja ovog datuma.

( RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*