Astronomsko društvo „ Plejade“ Tuzla, organizovalo posmatranje pomračenja Sunca

Mjesec se danas našao između Zemlje i Sunca i zaklonio u potpunosti ili djelomično sunčev disk od naših pogleda. Pomračenje Sunca koje je posljedji put bilo 1999. godine, za razliku od većeg dijela Zemlje u BiH moglo se vidjeti parcijalno. Brojna astronomska udruženja, među kojima i „Plejade“ iz Tuzle, organizovali su kolektivna pračenja ovog astronomskog fenomena.

Svi koji se ozbiljnije bave astronomijom ovaj događaj dočekali su s nestrpljenjem.Zahvaljujući dobrim poznavaocima, i stručnjacima iz ove oblasti, naši sugrađani, posebno oni najmlađi ovom prilikom su uživali ali i naučili nešto novo.

Astronomsko društvo „Orion“ iz Sarajeva, također je u ovom gradu, organizovalo javno posmatranje pomračenja. Svi oni koji su danas pratili pomračenje Sunca, pridržavali su se strogih pravila i uputa te su koristili posebne naočale i teleskope sa posebnim filterima.

Naredno veće pomračenje Sunca iz BiH će biti vidljivo 2027. godine, a u posljednjih 500 godina sa naših prostora moglo se posmatrati blizu 150 parcijalnih i potpunih pomračenja.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*