Na repertoaru Narodnog pozorišta Tuzla

Nakon uspješno izvedene dvije ovomjesečne komedije, naredne sedmice na sceni Narodnog pozorišta Tuzla slijedi šarolikiji repertoar. Tokom naredne sedmice na repertoaru Pozorišta su dvije predstave za odrasle, a vikend je namijenjen druženju sa najmlađima.

Ansambl Narodnog pozorišta Tuzla sedmicu će otpočeti sa predstavom BAHANALIJE, rađenu po motivima drame Gorana Stefanovskog i u režiji mladog glumca Armina Filipovića. Predstava će se igrati u ponedjeljak, 13. februara u 19,30 sati.

Drama BAHANALIJE, autora Gorana Stefanovskog, je mitska priča o Dionisu, bogu vina i zanosa, koji okrutnom smrću kažnjava mladog tebanskog kralja Penteja, jer je Pentej odbio da poštuje njegov kult. Inspirisana je antičkom tragedijom Bahke, koju je napisao Euripid. Stefanovski je radnju smjestio u Makedoniju. U produkciji Narodnog pozorišta Tuzla,  predstava je adaptirana, te sada govori o tome da Dionis dolazi u BiH i obilazi naš narod. Predstava je obogaćena bosanskohercegovačkim piscima, muzičarima, umjetnicima, a ispunjena je muzičkim dionicama i koreografijama. Ovo je jedan angažirani tekst koji provocira mlade  da iznesu svoj stav sa scene.  U predstavi igraju Luka Spasojević, Armin Filipović, Lorena Trogrlić, Milenko Iliktarević, Ivana Perkunić Mešalić, Midhat Kušljugić, Mirza Mujagić, Irma Zukić, Jasmina Dedić Ibrić i Jasmina Ibrahimović.

Tri dana kasnije, u četvrtak 16. februara u 19,30 sati,  na repertoaru je predstava HAMLET, autora Williama Shakespearea i u režiji Zlatka Pakovića.  „Hamlet“ je jedna od najpoznatijih i najizvođenijih Šekspirovih tragedija na pozornicama širom svijeta. Sama tragedija komponovana je u 5 činova, a zapisana u obliku prave studije čovjekove prirode, njegovog morala i ponašanja. Djelo Hamlet smatra se najvećom osvetničkom tragedijom, ako ne i najvećom tragedijom i najvećom dramom, ikad napisanom. U predstavi igraju Elvis Jahić, Milenko Iliktarević, Adnan Omerović, Ivana Perkunić Mešalić, Irfan Kasumović, Jasmina Ibrahimović, Mirza Ćatibušić, Armin Filipović, Elmir Krivalić i Siniša Udovičić.

Za kraj sedmice, u subotu 18. februara u 12,00 sati, planirano je izvođenje predstave za djecu SNjEGULJICA I ČUDNO OGLEDALO, po motivima bajke braće Grimm i u režiji Midhata Kušljugića. Ova predstava je adaptacija klasične bajke, ali ovoga puta je prikazana iz vizure čarobnog ogledalca. U predstavi graju Luka Spasojević, Irma zukić, Jasmina Dedić Ibrić i Mirza Mujagić.

(RTv)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*