Više od 25.000 žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji

Najmanje 25.401 osoba poginula je u razornim zemljotresima koji su u ponedjeljak pogodili Tursku i Siriju. U Turskoj je, prema najnovijim podacima, poginulo najmanje 21.848 osoba, a više od 80.000 je povrijeđeno. U Siriji je poginulo najmanje 3.553 ljudi.

Utovar nafte u Ceyhanu iz BTC naftovoda mogao bi početi u roku od dva dana

Turska luka Ceyhan mogla bi nastaviti s utovarom nafte iz naftovoda Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) za jedan ili dva dana korištenjem “ručnih” procedura, rekao je turski dužnosnik i izvor u brodarstvu.

Terminal, na turskoj obali Sredozemnog mora, oštećen je u razornim potresima koji su u ponedjeljak pogodili Tursku i Siriju.

To je mjesto skladištenja i punjenja za naftovod BTC koji prenosi naftu iz Azerbejdžana, kao i naftovod Kirkuk iz Iraka.

Naftovod iz Kirkuka nastavio je teći u utorak navečer, a tanker je pristao u Ceyhanu na utovar taj dan. Treći tanker utovaren je u petak.

Međutim, BP Azerbaijan je u srijedu proglasio “višu silu” za utovar azerbejdžanske sirove nafte iz Ceyhana.

Spasilački timovi iz BiH stupili u kontakt s devet osoba u Hataju, locirana i jedna beba

Spasilački timovi sa područja Bosne i Hercegovine uveliko rade na traganju i spašavanju ljudi nakon snažnog zemljotresa koji je u ponedjeljak razorio južne dijelove Turske. Ekipe Gorske službe spašava Bosne i Hercegovine stupile su u kontakt s devet osoba i upravo rade na njihovom spašavanju, a locirana je i jedna beba.

Preživjeli se još uvijek pronalaze u Kahramanmarasu

Izvještavajući iz epicentra potresa u Kahramanmarasu, Al Jazeerin Resul Serdar kaže da se šesti dan otkako su potresi pogodili to područje još uvijek pronalaze preživjeli.

“Petogodišnja sirijska djevojčica izvučena je živa iz ruševina. Sat vremena kasnije iz ruševina je izvučena još jedna djevojka, koja je također bila živa. Ovdje su rijetki trenuci radosti”, rekao je Serdar.

“Ovaj grad je vidio toliko toga da su mu potrebne dobre vijesti, a također daje iskru nade porodicama”, dodao je.

Serdar je rekao da je u proteklih nekoliko sati ipak nekoliko tijela izvađeno ispod ruševina na istoj lokaciji.

“Vjerovatno su iz iste porodice”, rekao je.

Dodao je da je, dok je ranije razgovarao s jednom ženom, ona kazala da je već pokopala više od 110 članova svoje porodice i prijatelja.

U Kahramanmarasu spašena djevojčica s roditeljima

Spasioci su u Kahramanmarasu uspjeli spasiti djevojčicu Nehir Narli i njene roditelje šestog dana nakon razornih zemljotresa koji su u ponedjeljak pogodili južne provincije Turske.

Prva je spašena Nehir, koja ima 12 godina, 133 sata nakon zemljotresa, a u istom satu spasioci su ispod ruševina izvukli majku Sule Narli i oca Dervisa Narlija.

Žena pronađena živa ispod ruševina u turskom gradu Besni

Žena je izvučena živa u petak iz ruševina srušene zgrade u gradu Besni na jugoistoku Turske, u pokrajini Adijaman, nakon višesatne akcije spašavanja u kojoj su učestvovali bugarski i poljski vatrogasci. 

Žena je bila zarobljena više od četiri dana, nakon razornog zemljotresa jačine 7,8 stepeni Rihterove skale koji je pogodio regiju u ranim jutarnjim satima 6. februara.

Spasilačke ekipe su pokušavale da dođu do nje od jedan sat ujutro prethodne noći. Žena je uspjela preživjeti nakon što je provela stotinjak sati zakopana u ruševinama.

Dvogodišnja djevojčica spašena iz ruševina šestog dana nakon razornih zemljotresa

Dvogodišnja Alije Dagli spašena je iz ruševina zgrade u Hataju šestog dana nakon razornih zemljotresa koji su u ponedjeljak pogodili južne provincije Turske.

Spasioci su bebu iznijeli u naručju i predali je medicinskim ekipama koje su joj pružile pomoć.

Četvorogodišnja djevojčica spašena 132 sata nakon potresa

Četverogodišnja djevojčica spašena je iz ruševina zgrada u turskom Gazijantepu, čak 132 sata nakon razornih zemljotresa koji su u ponedjeljak pogodili južne provincije Turske.

Akcija spašavanja je trajala oko 12 sati.

Umit Gulčiček, koja ima oko 60 godina, spašena je iz ruševina zgrade u okrugu Antakya 130 sati nakon razornih zemljotresa.

Spasiocima je izrazila zahvalnost i rekla da je jako žedna, a pružena joj je medicinska pomoć.

U gradu Nurdagi spašeno pet članova jedne porodice

Spasilački timovi izvukli su danas iz ruševina u turskom gradu Nurdagi pet živih članova jedne porodice, 129 sati nakon što je snažan zemljotres pogodio region.

Spasioci su prvo izvukli majku i ćerku, Havu i Fatmagul Aslan, iz ruševina porodične kuće u teško pogođenom gradu Nurdagi, u provinciji Gazijantep, prenijela je stanica “Haberturk”.

Timovi su kasnije stigli do oca Hasana, ali je on insistirao da prvo budu izvučeni druga ćerka Zejnep i sin Saltik Bugra, navodi se u izvještaju.

Hasan je izvučen posljednji. Spasioci su slavili i uzvikivali “Bog je najveći!” dok su čovjeka unosili u vozilo hitne pomoći, prenio je AP.

BHRT/ ALJAZEERA/ RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*