Liga prvaka: Bayern nadigrao PSG na gostovanju, Milan pobijedio Tottenham

Nogometaši Bayerna u velikom derbiju kojim je otvorena nokaut-faza Lige prvaka savladali su Paris Saint Germain na gostovanju rezultatom 1:0.

Kada je “ples” kuglica spojio PSG i Bayern, znali smo da nas čeka derbi ekipa koje se izdvajaju kao kandidati za titulu. No, u večerašnjoj utakmici na terenu smo vidjeli većinom samo jedan tim.

Od prve minute gosti iz Minhena krenuli su ofanzivno. Već u prvoj minuti Maxime Choupo-Moting šutira s distance pored gola.

Uslijedio je period nešto sporije igre u kojoj je Bayern kontrolisao igru. No, kako se poluvrijeme bližilo, tako je i gostujući klub bio sve ofanzivniji.

Najbolju šansu u prvom dijelu imao je upravo Choupo-Moting. Kamerunski napadač u 30. minuti šutirao je glavom tik pored stative gola PSG-a.

Do odlaska na odmor pokušao je i Joshua Kimmich s distance, ali je Gianluigi Donnarumma bio na visini zadatka. Pomalo bizarno djeluje da je prvo poluvrijeme završeno bez šuta PSG-a.

Inicijativu je Bayern konačno krunisao u 53. minuti. Alphonso Davies ubacuje s lijeve strane, a sjajan volej hvata Kingsley Coman.

Francuski reprezentativac, koji je karijeru počeo u PSG-u, postigao je vrlo lijep gol, ali nije htio slaviti iz poštovanja prema klubu u kojem je prošao omladinsku školu.

Uslijedile su dvije velike prilike za Bayern i čudesne intervencije Donnarumme. Prvo je u 63. minuti odbio udarac Choupo-Motinga uz pomoć stative, da bi minut kasnije nakon kornera sjajno intervenisao nakon pokušaja Pavarda glavom.

PSG je prvu ozbiljnu šansu imao u 74. minuti. Rezervista Kylian Mbappe, koji nije bio spreman da startuje od prve minute zbog povrede, istrčao je jedan na jedan s golmanom Bayerna, ali je Yan Sommer odbranio sjajno. U nastavku akcije Mbappeu je poništen gol zbog ofsajda.

Tokom posljednjih desetak minuta PSG je pokazao više nego za preostalih 80 večeras. Domaći su mislili da su poravnali u 82. minuti, ali je VAR poništio Mbappeov gol. To mu je bio drugi poništen gol za svega osam minuta zbog ofsajda.

Nakon toga Pavard je spasio Bavarce nakon što je Lionel Messi ostao sam na šutu. Uslijedile su prilike za Nuna Mendesa i Vitinha, ali oba puta golman Sommer spašava Bayern.

U posljednjim trenucima susreta Pavard je dobio drugi žuti karton. Morao je srušiti Messija s leđa i sudija Oliver mu je pokazao zasluženo drugi žuti karton tako da ga neće biti u revanšu.

Do kraja je ostalo 0:1 i Bayern je došao do bitne pobjede. Čini se da se PSG kasno probudio te da je imao šta da pokaže, da je igrao ofanzivnije od početka utakmice.

Tako je Bayern ostvario minimalnu, ali zasluženu prednost uoči revanša. Uzvratni susret zakazan je za 8. mart na Allianz Areni. Bayern važi za favorita za plasman dalje, no ekipa s Messijem, Mbappeom i Neymarom nikad se ne smije otpisati.

Nogometaši Milana pobijedili su na svom terenu ekipu Tottenhama rezultatom 1:0 i stekli su minimalnu prednost pred revanš susret osmine finala Lige prvaka koji će se igrati u Londonu. Ipak, Rossoneri mogu žaliti za propuštenim prilikama i očekuje nas uzbudljiv uzvrat.

Milan je poveo već u 7. minuti kada se Theo Hernandez sjajno izborio za loptu u skoku i šutirao je, a na odbijenu loptu natrčao je Brahim Diaz i glavom je iz blizine poslao u mrežu za 1:0.

Desetkovani Tottenham nije uspio stvoriti nijednu pravu priliku za 90 minuta igre, te je Milan sigurno kontrolisao susret i čekao je svoje šanse.

Dočekali su ih u 78. i 79. minuti, kada je prvo Charles De Ketelaere propustio zicer i šutirao glavom pored gola s pet metara, da bi već u narednoj akciji, poslije kornera, Malick Thiaw iz slične situacije također poslao loptu pored stative.

Ostalo je 1:0 za Milan koji je došao do vrijedne pobjede, ali može žaliti što prednost nije veća pred revanš koji je na programu 8. marta.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*