prim.dr Amila Latifagić: “60% malignih bolesti kod djece su akutne leukemije, tumori centralnog nervnog sistema I limfomi!” (VIDEO)

Međunarodni dan djece oboljele od raka, obilježava se 15. februara svake godine u cilju podizanja svijesti o problemima sa kojima se suočavaju djeca i adolescenti oboljeli od raka. Simbol borbe protiv raka među djecom je zlatna vrpca, kojom se želi ukazati koliko je dragocjen dječiji život te nas podsjetiti na hrabre mališane koji se svakodnevno bore protiv malignih oboljenja.

Tema ovogodišnje kampanje je: „Bolje preživljavanje je dostižno“. U  toku je trogodišnja kampanja Međunarodni dan djece oboljele od raka (2021-2023), koja je posebno usmjerena na podršku djeci i adolescentima oboljelim od raka, njihovoj hrabrosti i otpornosti.

Broj djece oboljele od raka u svijetu se iz godine u godinu povećava. Međutim, veliki broj slučajeva ostaje nepoznat i neprijavljen zbog nepostojanja registra o broju djece oboljele od raka u velikom broju zemalja.

Rak je vodeći uzrok smrti djece i adolescenata u cijelom svijetu. Oko 400.000 djece u dobi od 0-19 godina dobije dijagnozu raka svake godine u cijelom svijetu.

Maligne bolesti su drugi najčešći uzrok smrtnosti djece starije od 4 godine u razvijenim zemljama. U svijetu svake 3 minute jedno dijete umre od raka!

U Federaciji Bosne i Hercegovine godišnje se otkrije između 50 i 55 novooboljele djece sa malignim oboljenjima, a više od jedne trećine njih je sa prostora Tuzlanskog kantona. Ta djeca više ne idu u Sarajevo ili negdje drugo na liječenje.

O svemu tome, u ovosedmičnoj emisiji “Rezonanca zdravlja”, razgovarali smo sa prim.dr Amilom Latifagić, subspecijalistom pedijatarijske hematologije i onkologije

šeficom Odjeljenja za hematologiju i onkologiju, na Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*