Otkriveni dijelovi DNK koji pomažu širenju raka

Otkriveni mikroskopski agensi pokazali su se odgovornima za pomaganje tumorima da postanu otporni na lijekove protiv raka i da se šire.

Otkriće tih dijelova genetskog materijala, poznatih kao ekstrakromosomska DNA ili ecDNA, moglo bi revolucionirati liječenje nekih od najagresivnijih tumora koji danas pogađaju ljude.

“Samo saznanje kako se ti dijelovi DNK ponašaju u našim tijelima mijenja igru”, rekao je profesor Paul Michel sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji, koji je vodio istraživanje.

Dodao je kako vjeruju da su odgovorni za velik broj najnaprednijih, najozbiljnijih vrsta karcinoma koji danas pogađaju ljude, piše The Guardian.

“Ako možemo blokirati njihove aktivnosti, možemo spriječiti i širenje ovih karcinoma”, istaknuo je profesor.

Sastavljeni od sićušnih dijelova DNK, ovi “genetski zlikovci” preživljavaju izvan kromosoma, koji su glavna skladišta genetskog materijala naših stanica i koji usmjeravaju rast naših tijela i određuju naše individualne karakteristike. Postojanje ovih manjih jedinica otkriveno je prije mnogo godina, ali je njihova uloga u raku otkrivena tek sada.

“Otkrili smo da ecDNA djeluje poput gena koji uzrokuju rak, koji su se na neki način odvojili od kromosoma i počeli se ponašati na način koji zaobilazi normalna pravila genetike”, rekao je Howard Cheng, genetičar sa Sveučilišta Stanford.

Znanstvenici su mogli vidjeti razne čudne, neobjašnjive stvari koje se događaju, poput tumora koji se šire neočekivanom brzinom ili raka koji postaje otporan na lijekove koji su u početku bili učinkoviti u njihovom napadu.

Sada smo konačno otkrili aktere tih događaja. To je ecDNA”, dodao je Chang.

Proboj je dio velike inicijative, poznate kao Cancer Grand Challenges, koju podupiru Cancer Research UK i američki Nacionalni institut za rak. Osnovan je za financiranje multidisciplinarnih istraživačkih programa koji bi mogli razviti nove načine borbe protiv raka.

Posljednjih godina znanstvenici su pokazali da tumori nastaju jer normalni geni u stanici pogriješe i uzrokuju nekontrolirano dijeljenje te stanice. Krajnji rezultat je tumor. Ti su geni poznati kao onkogeni i mogu biti ciljani nizom lijekova i terapija.

“Međutim, otpornost na te lijekove ili terapije često se pojavi nakon nekog vremena, a to omogućuje da se rak vrati.” Sada smo otkrili da, u nekim od najagresivnijih oblika raka, onkogeni nisu tamo gdje smo mislili da jesu. “Oni su zapravo na ekstrakromosomskoj DNK”, rekao je Michel.

Dodao je da je ranjivi gen brzo nestao kada su ga “ugrozili” lijekovi protiv raka te je bio skriven u ecDNA. Zatim se ponovno pojavio kada je bilo sigurno ponovno početi nanositi štetu.

“Može gotovo potpuno nestati iz tumora i onda se vratiti nakon što prestanete uzimati lijekove”, rekao je profesor Charlie Swanton s Instituta Francis Crick u Londonu, dodajući da “omogućuje gotovo beskonačnu prilagodljivost”.

Međutim, znanstvenici su uvjereni da će uspjeti pronaći načine za uklanjanje ecDNA.

“Treba napomenuti da je ecDNA karakteristika raka, a ne zdravog tkiva, pa budi nadu da kada pronađemo načine da je uklonimo, lijekovima ili nekom vrstom terapije, tada neće imati neugodnih nuspojava”, rekla je dr. Mariam Jamal-Hanjani s “University College London Cancer Institute”.

Ključna stvar je da kada se jednom pronađe uzrok problema, postaje moguće razviti i isprobati sve vrste lijekova i terapija za rješavanje tog problema.

Ovu tezu podupro je i Chang rekavši da traže Ahilovu petu ecDNA te da su već identificirali protein koji ju drži na okupu.

“Također smo otkrili lijek koji ima obećavajući učinak na ovaj protein.” U nadolazećim godinama imat ćemo još mnogo testova dok ne pronađemo najbolji način za borbu protiv ecDNA i zaustavljanje njezinih aktivnosti koje uzrokuju rak. Trebat će vremena, ali uvjeren sam da ćemo to postići”, zaključio je Chang.

N1/ RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*