Putin: Odvijaju se velike promjene koje će odrediti budućnost svijeta

Ruski predsjednik Vladimir Putin obraća se danas parlamentu o stanju nacije i ratu u Ukrajini, nedugo uoči godišnjice invazije na Ukrajinu.

“Ukrajina je dogovarala isporuke nuklearnog oružja”

“Ovaj govor držim u jako teškom kontekstu, u jako teškom trenutku. U svijetu se odvijaju velike promjene koje će odrediti budućnost svijeta i naše zemlje. Prije godinu dana, kako bih zaštitio naše ljude u našim povijesnim teritorijima, odlučio sam pokrenuti specijalnu vojnu operaciju. Korak po korak postići ćemo ciljeve koji su pred nama”, rekao je Putin na početku govora.

“Napravili smo sve da konflikt s kijevskim režimom riješimo na miran način, ali iza naših leđa pripremao se sasvim drugačiji scenarij. Tvrdnje zapadnih lidera bile su lažne, kupovali su vrijeme i zatvarali su oči pred političkim ubojstvima i represijom kijevskog režima u Donbasu”, rekao je Putin.

“Prije specijalne vojne operacije Kijev je dogovarao isporuke teške vojne opreme, protuzračne obrane, aviona ali i nuklearnog oružja”, rekao je.

“Mi smo htjeli mir, a oni su igrali prljavu igru”

“Kad je Rusija iskreno pokušavala naći mirno rješenje, oni su igrali prljavu igru. Njihove odvratne laži licemjerje je viđeno u Jugoslaviji i Siriji”, rekao je Putin o zapadnim zemljama, pa dodao: “Ispostavilo se da tretiraju vlastiti narod na taj način, pričali su im laži o mirovnim dogovorima u Donbasu. Tu su bile potpune laži. Inzistirali smo na zaštiti vlastitih interesa”.

“Ukrajina je pokrenula rat”

“Nijedna zemlja nema toliko vojnih baza kao SAD širom svijeta. Cijeli svijet je pokriven njihovim bazama, imaju ih na stotine”, rekao je Putin, pa dodao kao je Rusija tražila sigurnosna jamstva. “Naše zahtjeve su odbili i bilo je jasno da prijetnja raste. Do veljače prošle godine sve je bilo spremno za vojnu akciju u Donbasu. Kijevski režim je dobio oružje za napad na Donbas i 2014. i 2015. godine. Sve to je bilo kontra dokumenata koje je prihvatilo Vijeće sigurnosti UN-a. Želim ponoviti – oni su počeli rat, a mi smo koristili silu da ga spriječimo”.

“Koriste teroriste i samog vraga protiv Rusije, pedofilija je normalna na Zapadu”

“Zapad ulaže trilione dolara u ratove diljem svijeta. Koriste riječi poput demokracije i vrijednosti te skreću pažnju sa sve većih ekonomskim problema u svojim zemljama. Želim vas podsjetiti da je Zapad omogućio razvoj nacističke Njemačke. Oni nas žele odvojiti od našeg povijesnog teritorija. Podržali su državni udar 2014. godine. Čak su nam i rekli koliko novca su potrošili na to. Ideološka podloga takvih poteza je rusofobija”, rekao je.

Tvrdi da Ukrajinska vojska ima nacističke oznake na svojim tenkovima, pa dodaje: “Oni to čak ne skrivaju. Nije ih briga jer se pokušavaju boriti protiv nas, protiv Rusije. Žele koristiti sve, i teroriste i naciste, pa čak i samog vraga, protiv Rusije”. Dodao je kako su Ukrajinci “postali taoci svojih zapadnih gospodara”.

“Desetljećima su uništavali ukrajinsku industriju i zbog toga je u toj zemlji raslo siromaštvo i društvena nejednakost. Pretvorili su taj narod u topovsko meso. Odgovornost za ovoliki broj žrtava je na Zapadu i kijevskom režimu, za koji Ukrajinci narod nije njihov. Taj režim služi interesima stranih sila. Ukrajina je trenutno poligon za obuku zapadnih snaga”, rekao je Putin.

“Što je veći domet oružja koje dobiju, tim ćemo ih dalje morati potisnuti od svojih granica”, rekao je, pa dodao: “Zapad želi pretvoriti lokalni konflikt u globalni. Mi to tako razumijemo i reagirat ćemo na adekvatan način. U tom slučaju govorimo o egzistenciji naše zemlje. Oni moraju shvatiti da je nemoguće pobijediti Rusiju na bojišnici. Oni kvare našu djecu i iskrivljavaju povijest. Bore se protiv naše kulture i naše religije. Pogledajte što su napravili vlastitoj kulturi i djeci. Čak je i pedofilija normalna stvar na Zapadu”.

“Pogledajte sveto pismo bilo koje religije, u njemu stoji da je obitelj zajednica muškarca i žene. No na Zapadu je čak i sveto pismo podložno sumnji. Anglikanska crkva želi spolno neutralan izraz za boga. Što reći o tome?”, rekao je.

“Većina ruskog naroda podržava operaciju u Donbasu”

“Očito je da će Zapad nastaviti s pokušajima destabilizacije našeg društva. Koristit će i naše izdajice, koji oduvijek mrze vlastiti narod. Pokušavaju organizirati terorističke napade, ali mi nikad nećemo biti slični zapadnim režimima i kijevskom režimu, koji su navikli na lov na vještice. Mi nećemo loviti one koji izdaju svoju domovinu, oni moraju živjeti s tim. Mi moramo biti ponosni što smo multikulturalna nacija. Većina našeg naroda podržava naše operacije u Donbasu. U toj podršci vidimo pravi patriotizam”, rekao je Putin.

Potom je zahvaljivao svim skupinama društva koje podržavaju rat u Ukrajini, baš kao i vojnicima koji se bore u Ukrajini.

“Rusija će nastaviti rasti”

“Posebno želim zahvaliti stanovnicima Donbasa, Zaporižja i Hersona (ukrajinskih regija čiju aneksiju je Putin lani proglasio, op.a.), vi ste sami odlučili o svojoj budućnosti usprkos prijetnjama nacista. Odlučili ste bili zajedno s Rusijom, zajedno s domovinom. Započeli smo i nastavit ćemo rasti”, rekao je.

“Zbog toga, zbog naših predaka, zbog budućnosti naše djece, zbog povratka povijesne pravde – zato se naši vojnici bore. Želim odati poštovanje svim vojnicima i civilima koji su poginuli u ovoj vojnoj operaciji”, dodao je.

“Obitelji poginulih su odgojili branitelje Rusije”

“Razumijemo da je jako teško suprugama i kćerima i sinovima našeg vojnog osoblja. Oni su odgojili branitelje Rusije. Naša dužnost je podržati obitelji koje su izgubile voljene i pomoći im u odgoju djece. Svaka obitelj čiji član sudjeluje u vojnoj operaciji zaslužuje posebnu brigu. Predlažem osnivanje posebnog državnog fonda koji bi pomagao obiteljima poginulih”, rekao je.

“Planiramo masovnu proizvodnju naprednih oružja”

“Imamo plan stvaranja vojnih snaga za 2023. i godinu nakon nje. Radimo na njemu. Ojačat ćemo i vojsku i mornaricu. Moramo te planove temeljiti na stvarnom vojnom iskustvu. Spremnost naših nuklearnih snaga je na više od 90%. Časnici koji pokazuju odlučnost i pamet i hrabrost, oni moraju biti napredovati u vojnim akademijama. Moramo cijeniti njihov doprinos obrani domovine”, rekao je.

“Nastavit ćemo implementirati najnovije tehnologije koje će povećati kvalitetu naše vojske. Neke od tih tehnologija su već tu, a neke su bolje od zapadne vojne opreme. Naš cilj je postići masovnu proizvodnju takvih oružja. Za pobjedu moramo napraviti sve”, rekao je.

“Inicijatori sankcija kažnjavaju sami sebe”

“Zapad je pokrenuo i ekonomsku agresiju protiv Rusije, ali nije uspio. Inicijatori sankcija kažnjavaju sami sebe. Isprovocirali su kolaps energetskog sektora i povećanje cijena. Kažu svojim građanima da su za to krivi Rusi”, rekao je, pa spomenuo i “napade na rusku infrastrukturu”.

“Sankcije su samo sredstvo, ali cilj je natjerati naše građane na patnju. Žele iznutra destabilizirati naše društvo, ali ne uspijevaju zahvaljujući radu ruskih institucija. Očuvali smo stabilnost ekonomije, očuvali smo zaposlenost, očuvali smo poduzetnike. Donijeli smo paket mjera vrijedan tri trilijuna rubalja. To nije politika tiskanja novca, to je sve utemeljeno na tržišnim principima”, rekao je Putin.

“Govorili su da će naša ekonomija pasti 20-25 posto. To se nije dogodilo”, rekao je.

“Ne smijemo ponavljati greške iz prošlosti”

“Ne smijemo ponavljati greške iz prošlosti, ne smijemo uništiti vlastitu ekonomiju. Nastavit ćemo razvijati našu ekonomiju. Mnogi domaći sektori ekonomije ne samo da se nisu smanjili, nego su i ojačali”, rekao je, pa naveo tržište nekretnina i poljoprivredni sektor kao primjere.

“Mnoge rizike nismo mogli predvidjeti, ali brzo smo reagirali. Privatne inicijative su tu odigrale veliku ulogu. Nismo previše regulirali ekonomiju”, dodao je.

“Ovo nije samo vrijeme izazova, nego i prilika. Naša budućnost ovisi o tome kako ćemo koristiti te prilike. Moramo ukloniti sve sukobe unutar vlasti, sve mora biti usmjereno prema cilju”, rekao je.

Od početka ruske invazije Ukrajine prije godinu dana u toj zemlji je ubijeno ili ranjeno najmanje 18.955 civila, objavio je UN-ov Ured visokog povjerenika za ljudska prava (OHCHR). U novom izvještaju navodi se brojka od najmanje 7199 ubijenih civila i 11.756 ranjenih, iako se vjeruje da su prave brojke znatno više.

“Inflacija u Rusiji puno manja nego na zapadu”

“Zahvaljujući stabilnosti našeg bankarskog sustava, ne moramo tražiti novac u inozemstvu. Vidimo rast u financijskom sektoru i lani i ove godine u odnosu na 2021. Vidimo razvoj. Bankarski sektor je lani imao profit koji nije bio kao u proteklim godinama, ali je bio značajan”, rekao je Putin u svom obraćanju naciji.

“Inlacija u Rusiji bit će puno manja nego što je u nekim zapadnim zemljama. Kod nas će biti 4-5%, u nekim zapadnim zemljama je i na 20-25%”, rekao je.


(Vijesti.ba / Index)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*