Danas je Svjetski dan osoba sa Down sindromom, obucimo šarene čarape

Danas se obilježava Svjetski dan Down sindroma.

Udruženje građana “Korak po korak” Tuzla će ove godine obilježiti ovaj značajan datum na tuzlanskom Korzo-u.

Mladi sa poteškoćama, među njima i mladi sa Down Sy, izradili su crteže šarenih čarapica, koje će danas dijeliti građanima, s ciljem širenja svijesti o značaju ovog datuma.

Svjetski dan Down sindroma se obilježava na 21.3., datum koji u sebi nosi simboliku i jedinstvenost obilježja Down sindroma, a to je 3 kromosoma na 21 paru kromosoma. Nošenje različitih šarenih čarapa je zabavan i jednostavan način ukazivanja na različitost.

Od 2012. godine ovaj datum je uvršten u UN-ove važne datume, pa se tim povodom održavaju konferencije u UN-u u New Yorku.

Ban Ki moon, generalni sekretar UN-a je na konferenciji 2012. godine izjavio:

– Na ovaj dan, potvrđujemo da osobe s Down sindromom imaju pravo da u potpunosti i efektivno uživaju u svim ljudskim pravima i fundamentalnim slobodama. Neka svako od nas  dâ svoj doprinos da bi djeca i osobe s Down sindromom u potpunosti učestvovali u razvoju i životu svojih zajednica na bazi jednakopravnosti s drugima. Hajdemo da izgradimo inkluzivno društvo otvoreno za sve.

Na ovaj dan veliki broj javnih ličnosti daje podršku noseći šarene čarape, a i u BiH sve je veća svijest kod stanovništva.

(RTV7/NAP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*