BH novinari: Hitno zaustaviti policijsko nasilje nad novinarima u Banjoj Luci

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari hitno zahtjeva od Policijske uprave Banja Luka i Okružnog javnog tužilaštva u tom gradu da obustave pravno i institucionalno nasilje nad Nikolom Moračom…

… novinarom lista EuroBlic i portala SrpskaInfo. Morača je jučer ispitivan u policiji i prisiljavan na otkrivanje izvora informacija suprotno zakonskim odredbama i međunarodnim standarda zaštite slobode medija i izražavanja.

Prema informacijama kojima raspolažu BH novinari, Nikola Morača je saslušan u Policijskoj upravi Banja Luka zbog autorskog teksta o silovanju osamnaestogodišnje djevojke za koje je osmnjičena jedna osoba. U prisustvu tužiteljice Goradane Mijatović, dežurni policijski inspektori su zahtjevali od novinara da otkrije „ko mu je dao podake“ o osobi osumnjičenoj za silovanje, te mu oduzeli mobilni telefon iako za to nisu imali zakonit sudski nalog. Istovremeno, inspektori i tužiteljica su, demostrirajući institucionalnu nadmoć i obrazlažući kako će biti zadržan najmanje pet sati u policiji, iskoristili nepovoljnu situaciju u kojoj se nalazio novinar i prisilili ga da potpiše kako „dobrovoljno“ policiji ustupa vlastiti telefon.

Upravni odbor BH novinara je užasnut brutalnim postupanjem Policijske uprave Banja Luka i Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka prema novinaru Morači, uz korištenje istitucinalne sile suprotne Ustavu i krivičnom zakonodavstvu Republike Srpske, koji štite vrijednosti slobode izražavanja i pravo novinara na zaštitu izvora informacija. Postupanje osoba iz policije i tužilaštva u Banjoj Luci je eklatantan primjer kršenja medijskih sloboda i individualnih prava ne samo novinara Nikole Morače već još četvorice njegovih kolega: Siniše Trkulje, urednika EuroBlica, Borisa Lakića, urednika portala Srpskainfo, i Nebojše Tomaševića, novinara Glasa Srpske, koji su također jučer ispitivani u policiji.

Ovo je još jedan, neprihvatljiv pokušaj gušenja medijskh sloboda u Republici Srpskoj kroz kriminaliziranje novinara i pripisivanje odgovornosti medijima samo zato što su pisali o navedenom slučaju i kritički propitivati efikasnost i (ne)profesionalnost postupanja nadležnih policijskih organa, saopćeno je iz BH novinara.

Novinari u Banjaluci spontanom šetnjom pružili podršku kolegi

Više od stotinu novinara okupilo se u Banjaluci prvo na Trgu Krajine koji su pružili podršku kolegi Nikoli Morači koji je postao osumnjičeni nakon što, kako tvrdi, nije htio odati izvor svojih informacija.

Novinari su potom krenuli ka Policijskoj upravi Banjaluka kako bi iskazali solidarnost sa kolegom Moračom.

Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba jedan je od onih koji su podržali Moraču.

“Tražit ćemo da Tužilaštvo i policija prestane sa institucionalnim napadima na novinare u Banjaluci”, rekao je Vukelić

Morača je za N1 kazao da se ne plaši i nikada neće odustati i da je sve rezultat nakon tekstova o silovanju djevojke u Banjaluci.

“Niti u jednom trenutku u bilo kojem tekstu nisam otkrio identitet žrtve. Inicijale osumnjičenog smo otkrili prenoseći saopćenje banjačučkog tužilaštva. U mom tekstu postoje određeni detalji a njihova poenta je za javnost“, rekao je Morača.

Njemu je najviše zazvučala rečenica koju su mu kazali:

“Došlo je vrijeme da vam konačno stanemo u kraj”, ali Morači nije baš najjasnije, kako je rekao za N1, na koga su mislili da li na njega lično ili kompletnu novinarsku zajednicu.



(Vijesti.ba / N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*