Građani Nigerije biraju novog predsjednika i sazive oba doma parlamenta

U Nigeriji se danas održavaju predsjednički i parlamentarni izbori koji se smatraju potencijalnom prekretnicom za najveću afričku ekonomiju i zemlju koja grca u ekonomskim i sigurnosnim problemima.

Više od 93 miliona registriranih birača ima pravo glasa u izboru novog predsjednika države i zastupnika u oba doma parlamenta, odnosno ​​109 senatora i 360 članova Zastupničkog doma.

Glasanje na šestim općim izborima u Nigeriji od prijelaza s vojne vlasti 1999. počelo je u 8.30 i završava u 14.30 sati.

Više od 910.000 pripadnika sigurnosnih službi raspoređeno je diljem zemlje zbog stalne prijetnje od terorističkih napada i političkog nasilja.

Za nasljeđivanje predsjednika Muhamadua Buharija, koji je na vlasti od 2015. godine, bori se 18 kandidata.

Izborna utrka se, međutim, uglavnom suzila na tri kandidata, a to su veterani nigerijske političke scene Bolu Tinubu i Atiku Abubakar te novajlija Peter Obi.

Tinubu je 70-godišnjak iz Buharijeve vladajuće stranke Sveprogresivni kongres (APC), a prethodno je bio senator i guverner Lagosa.

Abubakar je 76-godišnji poslovni čovjek koji je bio potpredsjednik Nigerije od 1999. do 2007. godine. Kandidat je glavne opozicione Narodne demokratske stranke (PDP) i ovo mu je rekordna šesta kandidatura za funkciju šefa države.

Izglede za pobjedu ima i 61-godišnji Obi koji je u dva navrata bio guverner jugoistočne provincije Anambre, a ovo mu je prvi pokušaj kandidature na saveznom nivou.

BHRT/RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*