Povodom Dana nezavisnosti zastava Bosne i Hercegovine podignuta u Torontu

Odlukom gradonačelnika Toronta i Hamiltona, povodom prvog marta Dana nezavisnosti BiH, a u čast državi BiH, na centralne jarbole ispred skupština gradova Toronta i Hamiltona svečano podignute državne zastave BiH.

ime Vlade Kanade čestitku povodom Dana nezavisnosti BiH poslala je ministrica u Vladi Kanade Filomena Tassi.

Čestitku je poslao i član Parlamenta Kanade Green Matthew koji je između ostalog napisao:

“Čast mi je kao članu Parlamenta Kanade uputiti iskrene čestitke povodom 31. godišnjice Dana nezavisnosti. Prepoznajem i cijenim mnoge doprinose bosanskohercegovačke zajednice. Vaša posvećenost slobodi, demokratiji i različitosti primjer je svijetu”, naveo je Matthew.

Tradicionalno Dan nezavisnosti BiH, kao jedan od najvažnijih državnih praznika čestitali su i gradonačelnici Toronta i Hamiltona kao i mnogi istaknuti kanadski kulturni akademski i poltički subjekti.

Gradonačelnica Hamiltona čestitajući Dan nezavisnosti BiH odala je priznanje bosanskohercegovačkoj zajednici na kontinuiranom doprinosu očuvanju i jačanju bosanskohercegovačke tradicije u Hamiltonu, što obogaćuje kulturu Hamiltona.

Važno je da mlade generacije učimo o bosanskohercegovačkim državnim praznicima, o državi BiH, bosanskom jeziku i bosanskohercegovačkom bogatom kulturno historijskom, tradicijskom i prirodnom naslijeđu, jer će oni u budućnosti brinuti o državnim praznicima, o državi BiH, o njenim najboljim historijskim, kulturnim i tradicijskim vrijednostima i iste čuvati, jačati i prenositi širom svijeta.

U Kanadi našu BiH branimo znanjem od onih koji je napadaju. Učimo svoju djecu da grade znanje na znanju o svojoj domovini, jer nikad ne može biti tolika snaga u onim koji razbijaju državu BiH, kolika u onim koji vole BiH.

“Najbolji odgovopr ambasadorima i generalnim konzulima BiH iz reda srpskog naroda koji su odbili poslušati instrukciju Ministarstva vanjskih poslova BiH u vezi obilježavanja Dana nezavisnosti BiH je činjenica da država Kanada poštuje Dan nezavisnosti BiH”, naveli su iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*