President of Turkey Recep Tayyip Erdogan delivers his messages to the journalists in G20 Summit's news conference in Media Center, BICC, Nusa Dua, Badung Regency, Bali, Indonesia, November 16, 2022. ADITYA PRADANA PUTRA/G20 Media Center/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT.

Erdogan: U zemljotresima srušeno više od 214.000 zgrada

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je u prošlomjesečnim razornim zemljotresima koji su pogodili jugu zemlje srušeno ili u velikoj mjeri oštećeno više od 214.000 zgrada.

“U ovom trenutku utvrđeno je da imamo 608.000 neovisnih sekcija u 214.000 zgrada koje su se srušile ili su teško oštećene i bit će sve uklonjene“, rekao je Erdogan na sastanku u Istanbulu s visokorangiranim turskim zvaničnicima, uključujući potpredsjednika Fuata Oktaya, čelnika parlamenta Mustafu Sentopa, direktora komunikacija Fahrettina Altuna i ministre u Vladi.

Erdogan je također kazao da će se precizan broj zgrada i kuća koje će se ponovo graditi u zemljotresima pogođenim regijama znati nakon što procjena štete bude gotova.

Kazao je da nove zgrade neće biti više od tri ili četiri sprata i uglavnom će u njima biti trosobni stanovi.

“Cilj nam je oživjeti naše gradove s razumijevanjem koje će održati naša historijska i kulturna dobra živima i također ih ojačati protiv katastrofa“, istakao je Erdogan i dodao da će naselja biti izmještena iz ravničarskih kotlina ka brdovitom i čvršćem tlu.

Više od 45.000 ljudi poginulo je od posljedica zemljotresa koji su južne turske regije pogodili 6. februara. Radilo se o dva potresa magnitude 7,7 i 7,6 stepeni sa epicentrom u provinciji Kahramanmaras, a u danima nakon toga registrirano je još oko 12.000 naknadnih podrhtavanja tla.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*