Tuzlaci obilježili Svjetski dan voda

U organizaciji Udruženja „Eko zeleni“ TK, danas je u Tuzli održana javna tribina o značaju i obilježavanju 22. marta Svjetskog dana voda. Učesnici javne tribine, bili su između ostalog univerzitetski i profesori u školama, studenti i učenici.

Svi su imali isti zadatak, okarakterisati današnje poimanje vode, njen značaj za život, očuvanje i unaprijeđenje zaštite voda. Univerzitetski profesor Sabit Begić, jedan od učesnika javne tribine, razočaran je ljudskim odnosom prema ovom prirodnom resursu, za koji smatra da se nekontrolisano troši.

Ovom prilikom ukazao je i na problem jezera Modrac kojeg je zbog ljudskog nemara, sve manje i manje. Ako se nastavi dosadašnjom dinamikom uništavanja, jezero Modrac će ubrzo nestati.

Njegovu vrijednost spoznat ćemo tek onda kada ga izgubimo, smatra prof. Begić.

Doprinos u podizanju svjesti o značaju voda za ljudski život, dali su  studenti Filozofskog fakulteta, kao i učenici OŠ Novi grad, koji su čitanjem poezije o temi VODA, apelovali da se svi ozbiljnije uključimo u zaštitu voda, kako bi budućim naraštajima obezbjedili dovoljne količine pitke vode.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*