Meta otpušta 10.000 radnika

Kompanija Meta najavila je da će otpustiti čak 10.000 uposlenika, a ovo će biti drugi val otkaza u ovoj kompaniji koja je u novembru prošle godine otpustila 11.000 ljudi.

Izvršni direktor Mete Mark Zakerberg (Zuckerberg) u čijem su vlasništvu Facebook, Instagram i WhatsApp je rekao da je odluka teška, ali da je dio “godine efikasnosti”.

Otvorene pozicije

Osim 10.000 ukinutih radnih mjesta, 5.000 otvorenih pozicija u kompaniji ostat će nepopunjeno.

Tokom obraćanja uposlenicima, Zakerberg je rekao da vjeruje da je kompanija dobila “poziv na buđenje” 2022. godine kada je smanjen prihod. On je naveo više kamatne stope, globalnu geopolitičku nestabilnost i pojačanu regulativu kao neke od faktora koji utječu na Metu.

– Mislim da bismo se trebali pripremiti za mogućnost da se ova nova ekonomska realnost nastavi u narednim godinama – kazao je Zakerberg.

Smanjenje troškova

Rezovi su uslijedili u vrijeme kada se kompanije među kojima su Google i Amazon bore s balansiranjem mjera za smanjenje troškova i potrebom da ostanu konkurentne.

Početkom godine je Amazon najavio ukidanje više od 18.000 radnih mjesta zbog “nesigurne ekonomije” i brzog zapošljavanja tokom pandemije koronavirusa, dok je Googleova matična kompanija Alphabet otpustila 12.000 uposlenika.

Do sada je u tehnološkoj industriji ove godine otpušteno više od 128.000 osoba.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*