Vijeće ministara utvrdilo Nacrt budžeta za 2023.: “Veliki iskorak za BiH”

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je u današnjem nastavku 5. sjednice koja je počela 10. marta, usvojilo Dokument okvirnog budžeta za razdoblje 2023. – 2025. i utvrdilo Nacrt zakona o budžetu za ovu godinu u iznosu od 1.315.400.000 KM.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo finansija i trezora BiH da prijedlog budžeta uputi prema nadležnim institucijama, a dokument u konačnici treba usvojiti Parlamentarna skupština BiH.

“Niz godina mi nismo imali donesen budžet u tekućoj budžetskoj godini. Ovo je veliki iskorak za sve institucije, pa i za Bosnu i Hercegovinu”, saopštila je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto na press konferenciji.

Naglasila je kako je dio budžeta namijenjen i poboljšanju socijalnog i materijalnog statusa zaposlenih u institucijama BiH.

“Ono uključuje povećanje osnovice sa 535 KM na 600 KM za narednih devet mjeseci, kao i uvećanje regresa na 450 KM”, pojasnila je, između ostalog, Krišto.

Medijima se obratio i ministar finansija BiH Zoran Tegeltija, naglasivši kako je “suština budžeta povećanje okvira za 141 milion KM i izdvajanje sa računa UIO u iznosu od 155 miliona KM za budžet državnih institucija, što je stvorilo pretpostavke za budžet povoljniji nego što je bio 2022. godine”.

Kaže da ovakav budžet stvara pretpostavku za neometano funkcionisanje svih institucija države Bosne i Hercegovine, kao i pretpostavku za rast plata i naknada zaposlenih u državnim institucijama.

Treba naglasiti da plate i lična primanja zaposlenih u institucijama BiH ostaju iste kao sada dok ne dođe do konačnog usvajanja budžeta. Tegeltija očekuje da Parlamentu BiH neće trebati više od desetak dana da oba doma potvrde ono što je danas usvojeno.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*