Schmidt s komandantom za operacije ALTHEA o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u BiH i regionu

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt sastao se danas s komandantom za operacije misije ALTHEA general-pukovnikom Hubertom Cottereauom.

Prema objavi na zvaničnom Twitter nalogu Ureda visokog predstavnika (OHR), bila je to “dobra diskusija o aktuelnim političkim i sigurnosnim dešavanjima u BiH i regionu“.

General-pukovnik Hubert Cottereau boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, gdje je jučer s dužnosnicima Ministarstva odbrane BiH razgovarao o načinima i vrstama pomoći koju predstavnici Evropske unije mogu pružiti Oružanim snagama BiH i Ministarstvu odbrane na putu evroatlantskih integracija.

Iskazana je puna podršku radu institucija odbrane u ispunjenju njihove misije, te naglašena primarna uloga misije EUFOR-a u BiH na održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH.

General Cottereau i komandant EUFOR-a u BiH generalmajor Helmut Habermayer predstavili su, kako je saopćeno, nove planove vezane za zajedničku obuku i vježbe u narednom periodu, te iskazali potrebu zajedničke saradnje u dijelu korištenja potrebnih kapaciteta za nesmetanu provedbu misije EUFOR-a u BiH.

BHRT/RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*