Bećirović pokrovitelj opere “Tvrtko, kralj bosanski” koju rade prema romanu Jasmina Imamovića

U Bosanskom kulturnom centru Kantona Sarajevo održana je press konferencija povodom početka realizacije projekta opere “Tvrtko, kralj bosanski”.

Projekt se realizira pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića te Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. Opera se temelji na romanu “Ljetopis o kralju Tvrtku” savremenog bosanskohercegovačkog pisca Jasmina Imamovića, autor opernog libreta je Amir Bašović, savremeni bosanskohercegovački dramski autor i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a kompozitor Ammar Jažić, istaknuti bosanskohercegovački kompozitor novije generacije.

Inicijator projekta i nosilac izrade opernog libreta i kompozicije je Bošnjačka zajednica kulture Preporod, nosilac izvedbe opere je Narodno pozorište u Sarajevu, u kojem će se prvi put u stoljetnoj historiji ove temeljne teatarske kuće izvesti domaća kraljevska opera, a predviđeno je i uključenje i drugih partnera u realizaciji projekta.

“Želimo javnosti predstaviti zvanični početak rada na jednom izuzetno projektu, koji se u svakoj kulturi dešava izrazito rijetko, a u našoj posebno. Naime, okupili smo se da zajedničkim radom konačno kulturi i društvu kojem pripadamo ponudimo prvu bh. kraljevsku operu”, rekao je predsjednik BZK Preporod Sanjin Kordić.

Ona je inspirirana državništvom prvog bosanskog kralja, našeg najvećeg državnika.

“Danas postoje rasprave o tome čiji je Tvrtko, kome on pripada. Da bismo na pravi način odgovorili na to pitanje, moramo znati da je Tvrtko bio i kralj ‘okupitelj’. On je Bosnu postavio u središte ovog dijela svijeta vezujući prijateljskim pa čak i rodbinskim vezama Bosnu sa susjednim državama. To je lijepa, optimistična ideja, koju također želimo poslati našom pričom o Tvrtku”, dodao je.

Premijera bi trebala biti održana naredne godine na Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*