Vučić: Nisam potpisao jer neću praviti međunarodno-pravne sporazume s Kosovom

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju u Beogradu da nije potpisao Implementacijski aneks Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije iz nekoliko razloga, među kojima je i želja da ne pravi međunarodno-pravne sporazume s Prištinom.

“Nisam potpisao zbog nekoliko stvari. Srbija je međunarodno-pravno priznata država, a ono što oni zovu Republika Kosovo za mene nije. Zbog toga ne želim praviti međunarodno-pravne sporazume s Republikom Kosovo”, kazao je Vučić, dan nakon cjelodnevne runde dijaloga s premijerom Kosova Albinom Kurtijem u Ohridu, prenosi Beta.

Vučić je novinarima u Palati Srbija rekao i da su njegove izjave, budući da je predsjednik države obvezujuće, i da zato “pažljivo vodi računa o svakoj riječi koju izgovara”.

“Naravno, u formalno-pravnom smislu, teško ćete pokazati da sporazum postoji bez potpisa, ali ja poslije svakog summita, za svaki slučaj, nedvosmisleno govorim o našim crvenim linijama, koje znače da nećemo priznati kosovsku nezavisnost ni da prihvaćamo članstvo Kosova u UN-u”, rekao je Vučić.

Također je napomenuo kako Srbija nije potpisala ni sporazum ni aneks, ali da je “spremna raditi na implementaciji do svojih crvenih linija”.

Srbijanski predsjednik u izjavi za medije komentirao je i nalog Međunarodnog kaznenog suda (ICC) za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, nazvavši to odlukom koja će imati loše političke posljedice, jer pokazuje da postoji velika nespremnost da se razgovara o miru.

“Moje pitanje je: ‘sad kad ste ga optužili za najveće ratne zločine, s kim ćete razgovarati?'”, kazao je Vučić, postavivši i pitanje “Je li stvarno mislite da je Rusiju moguće poraziti za mjesec dana, tri mjeseca ili godinu dana?”

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*