Građani Crne Gore biraju predsjednika

U Crnoj Gori se održavaju predsjednički izbori na kojima građani te zemlje biraju među sedam kandidata novog predsjednika te zemlje, a očekuje se da će se konačni ishod znati u drugom krugu.

Do 12 sati u Crnoj Gori glasalo je 29 posto birača, odnosno, oko 157.000 upisanih, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju.Na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori do 11 sati glasalo je 20,6 posto birača, a do devet sati u Crnoj Gori glasalo je sedam posto birača, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Za petogodišnji mandat bore se aktualni šef države i kandidat njegove Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, te čelnik prosrpskog Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, predsjednik Demokrata Alekse Bečića, Jakov Milatović iz Pokreta Europa sad (PES), čelnik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović te influencer Jovan Radulović.

Biračko pravo na izborima za predsjednika Crne Gore ima 542.154 građana, a birališta će biti otvorena do 20 sati. Prvi preliminarni rezultati najavljeni su za 21 sat.

Prema istraživanjima javnog mnijenja, izvjestan je drugi krug izbora koji će se održati 2. travnja.

Situaciju pred izbore dodatno je zakomplicirala Đukanovićeva ovotjedna odluka da raspusti crnogorski parlament, nakon isteka roka i neuspjelog pokušaja sastavljanja vlade. Tako će se i parlamentarni izbori prema zakonima Crne Gore morati održati do kraja svibnja. Smatra se da odluka o raspuštanju neće bitnije utjecati na rezultate predsjedničkih izbora.

Izbore će pratiti promatrači misije OESS-a, Vijeća Europe , te promatračka misija Europskog parlamenta, koju će predvoditi izvjestitelj za Crnu Goru Tonino Picula, kao i promatrači lokalnih nevladinih udruga.

Crna Gora je od uvođenja višestranačja 1990. imala osam predsjedničkih izbora i trojicu predsjednika.

(fena/anadolija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*