Kuglaši Slobode poraženi kod Željezničara

Proteklog vikenda odigrane su utakmice 21. kola Premijer lige BiH u kuglanju. Sloboda je gostovala u Sarajevu kod ekipe Željezničara i doživjela 3 poraz za redom u gostima. Ove sezone Sloboda ima izuzetno loš skor na gostujučim utakmicama ( samo 2 pobjede od 11 utakmica) to se jednim dijelom može pripisati i što je večinu tih utakmica zbog poslovnih obaveza igrača ali i povreda igrala oslabljena. Tako je bilo i na ovoj utakmici u Sarajevu, Sloboda je nastupla bez Samira Jogunčića i Mirze Nezirovića.

U prvom bloku utakmicu za Slobodu su otvorili Mirza Jogunčić 534 i Aco Lakić 508 a za Željezničar Hajrudin Bečirhodžić 611 i Herenda Edin koji je zbog povrede morao napustiti meč a zamijenio ga je Vanja Smajić. Hajrudin je izvrsnom igrom i najboljim ličnim rezultatom u ovoj sezoni savladao Mirzu dok je Lakić bio bolji od kombinacije Herenda/Smajić Poslije prvog bloka rezultat je bio 1:1 i 46 čunjeva prednosti za Željzničar.

U drugom bloku izvrsnu igru je pružio Enes Salman  koji je takođe oborio najbolji lični rezultat u ovoj sezoni a sa 615 oborenih čunjeva i bio igrač utakmice. Salman je savladao Nermina Kasumovića 557. U drugom duelu Midhat Jogunčić 564 je savladao Fahrudina Herendu 547. Poslije dva bloka rezultat je bio 2:2 i 87 čunjeva prednosti za Željezničar.

U tećem bloku iskusni Izudin Herenda je poslije lošeg starta u prvoj polovini nastupa izvrsno odigrao drugi dio i sa 582 oborena čunja savladao Senada Jogunčića 572 dok je u drugom duelu Amir Pilav 523 iako sa manjim brojem oborenih čunjeva na set poene dobio Mirsada Jogunčića 532 što je bilo dovoljno za konačnih 6:2 za Željezničar. Ovom pobjedom Željezničar je produžio šansu za opstanak u Premijer ligi dok Sloboda ostaje u sredini tabele.

U ostalim susretima  Rudar iz Prijedora je za 8:0 savladao opušteno Posušje koje je  još u prošlom kolu odbranilo titulu prvaka BiH ali teško se sjetiti da je Posušje ikad izubilo utakmicu bez osvojenog meč poena. Drugoplasirani Rudar iz Kaknja je sa 6:2 bio bolji od Posavine. Nošeni fenomenalnim Muamerom Bešićem koji je sa 667 oborenih čunjeva odigrao jedan od najboljih rezultata u ovoj sezoni. Ada je teškom mukom savladala Mineral 5:3 za samo 11 čunjeva prednosti što ih je dovelo u situaciju da u posljednjem kolu pobjedom nad Željezničarom mogu osvojiti 3 mjesto.

Mostar je pokazao da mu kuglana u Gradišci odgovara i ovaj put su odigrali odličan meč i u izuzetno neizvjesnoj završnici sa samo 6 čunjeva prednosti i rezultatom 5:3 savladali Kozaru.

U posljednjoj utakmici Zrinski Bistarac-Ljubače je visokim rezultatom 7:1 savladao Borca. Borac je nastupao bez povrijeđenog Ninkovića i Marka Trklje koji su okosnica ekipe ali to ne umanjuje pobjedu ekipe Zrinskog kojem bi ovi bodovi mogli biti odlučujući za opstanak u Premijer ligi.

U posljednjem kolu Rudar Prijedor i Ada se bore za 3 mjesto koje vodi u evropska takmičenja dok se ekipe Minerala, Željezničara i Zrinskog bore za opstanak. U ovoj borbi ulogu koja će ekipa ispasti će imati i odluka organa Kuglaškog saveza BiH o registraciji utakmice između Željezničara i Minerala na koju su obje ekipe uložile žalbu. Utakmica koja se igrala u 12 kolu (14. januara 2023) još nije dobila svoj epilog što stavlja mrlju na cijelu sezonu.  

(Press kluba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*