Izložba fotografija „Yves Saint Laurent by Alexandra i Pierre Boulat“

U Tuzli će biti upriličena izložba fotografija „Yves Saint Laurent by Alexandra i Pierre Boulat“ u petak, 24.marta, 2023.godine, u 12.00 sati u Kući i ateljeu Ismeta Mujezinovića Tuzla (Klosterska 19). izložbu organizira Akademija VII u partnerstvu sa Ambasadom Francuske i Francuskim institutom u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Centrom za kulturu Tuzla.

Predstavljajući majstorske fotografije pokojne Alexandre Boulat i njenog oca Pierrea, “Yves Saint Laurent by Alexandra i Pierre Boulat” dokumentuje modnog dizajnera svjetske klase tokom četiri decenije.

“Yves Saint Laurent by Alexandra i Pierre Boulat” opsežna je zbirka fotografskih radova koji bilježe najznačajnije trenutke u karijeri francuskog modnog dizajnera i kostimografa Yvesa Saint Laurenta. Više od trideset godina Alexandra i Pierre imali su ekskluzivan pristup Yves Saint Laurentu, dokumentirajući njegov život i rad, od njegove prve kolekcije 1962. do posljednje 2002. godine.

Pierre Boulat proizveo je svoju prvu priču o Yves Saint Laurentu za LIFE Magazine 1962. Naslovna priča na dvanaest stranica pratila je dizajnera koji je kreirao prvu kolekciju u svoje ime i za razvoj je trebalo mjesec dana. Ova serija započela je dugu suradnju koja je obuhvatila njihove živote, a kulminirala je Aleksandrom Boulat koja je trideset godina kasnije preuzela dužnost od svog oca.

Godine 1998. Yves Saint Laurent postavio je tri stotine modela na travnjak Stade de Francea za Svjetsko prvenstvo u fudbalu, a u iščekivanju tog događaja Paris Match je zamolio Alexandru da preuzme dužnost od svog oca. Ponavljajući ono što je njen otac učinio za prvu kolekciju Yves Saint Laurenta dok je dizajnirao za Christian Dior, Alexandra je nastavila da dokumentuje posljednju kolekciju Yves Saint Laurenta 2002. Njen izvještaj, sa ekskluzivnim pristupom, posljednje je koji pokriva jednog od najvećih svjetskih modnih dizajnera.

Jedna od osnivačica Foto agencije VII i središnja figura u životu Fondacije i Akademije VII, pokojna Alexandra Boulat poznata je po svojoj beskompromisnoj fotografiji značajnih političkih i društvenih tema. Zajedno sa očevih šezdeset godina posvećenih fotoreporterstvu, ostavljaju nasljeđe bez premca.

Ova izložba prikazuje radove koji su nastavili pokrivajući Yves Saint Laurenta i predstavlja neke od najintimnijih trenutaka iza kulisa. Prikazana umjetnost istražuje razvoj dizajna, estetike i pomicanje granica mode tokom prošlog stoljeća.

“Njegove pedesetpetogodišnje oči sakupile su najveći umjetnički repertoar, istančan ukus u harmoniji netaknute mladosti.” – Pierre Boulat.

Izložba je realizirana uz podršku Akademije VII i Fondacije Pierre Bergé-Yves Saint Laurent, a ostaje otvorena do 17.aprila, 2023.godine.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*