U Tužilaštvu BiH trenutno 280 predmeta ratnih zločina

Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić rekao je da je trenutno u Tužilaštvu 280 predmeta ratnih zločina, od čega su u 102 predmeta lica nedostupna, …

… nalaze se van Bosne i Hercegovine i nije ih moguće procesuirati, te naveo da je izuzetno značajna regionalna saradnja.

“U prošloj godini smo riješili 105 predmeta ratnih zločina i faktički za dvije godine ovim tempom rada mogli bismo najveći dio predmeta po poznatim izvršiocima završiti u Tužilaštvu BiH”, rekao je Kajganić na sjednici VSTS BiH tokom predstavljanja izvještaja prezentujući izvještaj o radu Tužilaštva za prošlu godinu na sjednici VSTS-a i dodao da ostaju predmeti po nepoznatim izvršiocima.

On je izrazio zadovoljstvo i činjenicom da su u Odjeljenju za organizovani kriminal i korupciju postignuti rezultati, a pogotovo na predmetima koji se odnose na kriptovane aplikacije.

“U predmetu `Skaj` aplikacije radi trenutno deset tužilaca i u prošloj godini smo lišili slobode više od 100 pripadnika raznih organizovanih kriminalnih grupa, a slobode smo lišili 15 policijskih službenika svih policijskih agencija u BiH i na taj način čistimo redove tih agencija”, napomenuo je Kajganić.

On je istakao da ta lica danas ne rade u policijskim agencijama i da više nisu u mogućnosti da daju podršku i dojavljuju informacije organizovanim kriminalnim grupama.

“Zadovoljni smo što smo podigli optužnicu protiv organizovane kriminalne grupe u prvom predmetu koji se odnosi i na dokaze u `Skaj` i `Anom” aplikacije, između ostalog, za ubistvo bivšeg načelnika Uprave policije Prijedor Radenka Bašića, a danas je godišnjica tog ubistva”, naveo je Kajganić.

On je istakao da je to jedan od predmeta u regiji u kome su optuženi naručioci, izvršioci i pomagači ovog krivičnog djela.

Kajganić je napomenuo da postoji značajan broj predmeta koji se odnose na ubistva i teška ubistva, ali da se uglavnom u tim predmetima ne prikupe dokazi za naručioce.

“Niko neće biti zaštićen i rad tužilaca zavisi od kapaciteta u policijskim agencijama koje vrše analize dokaza koje smo dobili putem Evropola i za koga god dobijemo izvještaj biće procesuiran”, rekao je Kajganić.

On je rekao da će se sve slabosti Tužilaštva svakako rješavati u skladu sa pravilnikom i zakonom o radu u ovoj instituciji.

“Ja sam pojedine tužioce disciplinski prijavio jer sam smatrao da nisu dovoljno i savjesno radili na pojedinim predmetima, jer u razumnom roku nisu donijeli tužilačke odluke”, rekao je Kajganić.

On smatra da bi određene aktivnosti trebale poduzeti kada je riječ o kaznenoj politici u predmetima korupcije i organizovanog kriminala.

“To je ključna tačka slabosti u Bosni i Hercegovini i za zvaničnike BiH za koje se utvrdi da su počinili krivična djela morale bi se izricati mnogo strože kazne nego recimo za policijske službenike”, rekao je Kajganić, ističući da su predmeti visoke korupcije prioritet.

On je podsjetio da su u prošloj godini podigli tri optužnice za visoku korupciju, te da su sprovedene i značajne akcije u kojima su lišili slobode jednog ministra u Savjetu ministara BiH, kao i pripadnike Uprave za indirektno oporezivanje čiji je mandat bio sprečavanje vršenje krivičnih djela.

Kajganić je članovima VSTS rekao da je zadovoljan radom Tužilaštva zbog činjenice da su u prošloj godini postigli napredak i da su u potpunosti uspostavili automatski CMS sistem prilikom dodjele predmeta.

“Ne može više ni glavni tužilac ni bilo ko drugi birati tužioca koji će da radi na pojedinom predmetu i da to bude mimo kompjuterske dodjele”, rekao je Kajganić.

On je dodao da su uspostavili bezbjednosno područje i da postoji prostor u kome se čuvaju svi tajni podaci i svi predmeti koji dođu u Tužilaštvo BiH, kako bi se smanjilo curenje informacija.

“Zadovoljni smo brojem predmeta ratnih zločina koje smo završili u Odjeljenju za ratne zločine, gdje smo podigli 20 optužnica protiv 62 lica”, naveo je Kajganić i dodao da je smanjen broj ovih predmeta.

Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec je, prezentujući izvještaj o radu ovog suda za 2022. godinu, rekao je da je situacija kritična u Odjeljenju za ratne zločine, jer nemaju dovoljan broj optužnica kako bi vijeća radila u punom obimu.

On je naveo da je u ovom odjeljenju raspušteno jedno vijeće, ali da je potreban dodatni broj sudija u narednom periodu.

“Mi ne znamo koji će nam broj sudija trebati u narednom periodu, imamo situaciju da je u pripremi zakon o sudovima Bosne i Hercegovine i čini mi se da smo sada najbliži usvajanju zakona, gdje će se osnovati apelacioni sud koji neće biti u Sarajevu i imaćemo situaciju da određen broj sudija neće htjeti da napusti sud”, rekao je Debevec.

On je pojasnio da bi u tom slučaju moglo biti i viška sudija, jer neki ne bi željeli preći da rade u drugi grad.

Potpredsjednik VSTS-a Sanela Gorušanović Butigan rekla je da ima informaciju da će novi sud biti smješten u Istočnom Sarajevu, na šta je Debevac odgovorio da on nema taj podatak, te da je to samo jedan od preporuka Venecijanske komisije koja se ne mora ispoštovati.

Debevec je dodao da je ostvarena kolektivna norma suda od 160 odsto i da je veća u odnosu na prethodnu godinu.

“Zabilježili smo napredak u planovima rješavanja predmeta, trenutno je postotak od 94 iz plana rješavanja starih predmeta i na Apelacionom odjeljenju imamo samo tri predmeta što je 99 odsto uspješno”, tvrdi Debevec.


(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*