Učenici Mješovite srednje elektrotehničke škole Tuzla istraživali na temu “Izborne prevare u BiH”

Učenici JU Mješovite srednje elektrotehničke škole Tuzla, IIIT2 odjeljenja, u okviru Projekta „Građanin/Ja Građanin“, koji je sastavni dio predmeta Demokratija i ljudska prava, pod mentorstvom prof. Admire Uzunić istražuju problem „Izborne prevare u Bosni I Hercegovini “.

Izborna prevara u Bosni i Hercegovini je prisutan i  ozbiljan problem. Svake opće/lokalne izbore prate priče o prevarama, malverzacijama I optužbama političkih stranki da su pokradeni. Nakon posljednjih općih izbora Tužilaštvo Bosne I Hercegovine je zaprimilo 120 krivičnih prijava o izbornim nepravilnostima.

Ovo je ozbiljan problem koji zahtijeva pažnju i reakciju svih društvenih činilaca. Mi, mlade osobe koje svoju budućnost kroje u ovoj državi, analizom problema,njegovih uzroka, posljedica i zakona koje se odnose na njega,  mjerama javnih politika došli smo do zaključka da je najveći problem taj što je Izborni sistem naše države takav da ostavlja prostora izbornim neregularnostima, te da je način glasanja u našoj državi primitivan. U sklopu plana akcije predlažemo izmjenu ili dopunu Izbornog zakona Bosne i  Hercegovine s akcentom na član 5, gdje je potrebno uvesti digitalizaciju izbornog procesa.

Svjesni važnosti ovog problema, te s ciljem uspješnije  realizacije projekta stupili smo u kontakt i ostavarili saradnju sa ustanovama koje su nadležne za rješavanje ovog problema, nevladinim organizacijama,  neformalnim grupama,te sa pojedincima čije stručno znanje  može biti od izuzetne važnosti za naš projekat.

Prvi korak bio je uspostavljanje kontakta s nadležnim vlastima, Centralnom izbornom komisijom (CIK), Gradskom izbornom komisijom (GIK), Centrom za promociju civilnog društva (CPCD), Koalicijom “Pod Lupom”, Centrom za istraživačko novinarstvo(CIN), članom Gradskog vijeća Srebrenik – Rizahom Džanićem, gradonačelnikom Srebrenika – Adnanom Bjelićem, zatim Open Society Fund BH, članom Parlamenta Bosne i Hercegovine na državnom nivou – Šemsudinom Mehmedovićem, članom Parlamenta Bosne i Hercegovine na federalnom nivou – Salkom Zildžićem. Oni su pružili podršku našem projektu kroz pisma podrške, održavanjem online predavanja, te organizacijom sastanaka.

FOTO Sastanak sa članom Parlamenta FBiH Salkom Zildžićem

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK), Arnautović Suad je u četvrtak 23.03.2022. godine održao zoom predavanje predstavnicima grupa ovog projekta. Gospodin Arnautović nam je jasnije približio sliku kako se u našoj državi vrši podjela mandata, te koje izborne prevare su najviše zastupljene u našoj državi. Naše zoom predavanje je medijski propraćeno od strane RTV Slon.  

FOTO Online predavanje sa predsjednikom CIK-a Suadom Arnautovićem

U okviru projektnih aktivnosti kreirali smo promotivne materijale – letke, u kojima smo se  fokusirali na ključne probleme u našoj državi. Potrudili smo se da putem letaka građane upoznamo o našim ciljevima i aktivnostima. Kreirali smo online anketu i peticiju kako bi naš rad bio vidljiv na Internetu, što se pokazalo korisnim u privlačenju pozornosti na naš projekat.

FOTO Podjela letaka po gradu

Nadamo se da će naše istraživanje, predanost tokom rada pomoći u borbi protiv izborne prevare, a samim tim donijeti pozitivne promjene u društvu. Vjerujemo da će javne politike i predložene izmjene i dopune zakona biti usvojene u skoroj budućnosti kako bi se osigurao integritet izbornog procesa. Kao odgovorni građani spremni smo pružiti podršku u svakom trenutku. U konačnici, samo zajedničkim naporima i saradnjom možemo stvoriti fer i transparentan izborni sistem koji će osigurati vjerodostojne izbore i poštovati volju građana.

(RTv7/Učenici JU Mješovite srednje elektrotehničke škole Tuzla)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*