Bosna i Hercegovina najlošije rangirana prema pripremljenosti za članstvo u Evropskoj uniji

Među zemaljama koje žele da postanu članice Evropske unije, po najnovijoj ocijeni Evropske komisije, koja prati pripremljenost zemalja u 33 područja, od vladavine prava i zaštite okoliša do javnih nabavki i kvalitete statistike, Bosna i Hercegovina je najnepripremljenija država za članstvo u Evropskoj uniji.

Različiti nivoi vlasti u BiH, od kantonalnog do državnog nivoa, nikada se nisu sastali i dogovorili ko, kada, kako i uz koje finansije će se usklađivati sa zakonodavstvom i standardima EU, ističu u Inicijativi za evropsku stabilnost.

ADNAN ĆERIMAGIĆ, Iniciјаtivа zа еvropsku stabilnost

“Naša direkcija za EU integracije već godinama ima pripremljen okvir za jedan takav poduhvat i ima pripremljene ideje i prijedloge kako da se to konkretno uradi. Međutim, iz nedostatka političke volje, iz nedostatka interesa politike da se bavi ovim pitanjem, do toga još uvijek nažalost nije došlo”.

DARIJA RAMLJAK, pomoćnik direktora DEI BiH

“U BiH stvari sazrijevaju, zahvaljujuci 14 ključnih prioriteta smo krenuli raditi program integriranja i, da kažem, to je prvi put da su premijeri svih vlada rekli – hajmo sjesti, dogovoriti se, na koji način ćemo raditi taj dokument, koji će na kraju specificirati šta, ko i kada će uraditi u ovom procesu, a kroz mehanizam koordinacije će se identificirati i sva ona sporna pitanja”.

Izvještaj Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu jasno navodi činjenicu da joj je potreban značajan napredak kako bi se ispunili zahtjevi za članstvo u EU, ističu u Delegaciji EU u BiH. Dobro je znano da kada ima političke volje, moguć je i napredak u ovoj zemlji. Brojni su primjeri u prilog tome, posebno u prošloj godini. Nakon oktobarskih izbora, vlasti u BiH na državnom nivou formirane su u rekordnom roku i to sa fokusom na program evropskih integracija i napretku na evropskom putu.

“Političke elite koje vode ovu zemlju već nekoliko decenija na više načina su iskazale da im ne pada na pamet da usklađuju zakonodavstvo sa onim što nam dolazi iz EU. To im ne odgovara zbog toga što način na koji oni djeluju podrazumijeva da se zakoni oblikuju i stvaraju prema njihovim interesima i željama”, kaže profesor Asim Mujkić.

FERDINAND KOENIG, Delegacija EU u BiH

“Koje oni uz uspješnu, da tako kažem, propagandu, dizanje tenzija uspijevaju uvijek da prikažu kao interes šireg naroda, svog naroda”.

BiH nikada neće ući u EU sve dok je ova garnitura političara na vlasti, bez obzira na političku frakciju, kaže kolumnista Zvonimir Nikolić.

ZVONIMIR NIKOLIĆ, kolumnista

“Jedan od razloga je i to što ako uđemo u EU, onda će neko morati da odgovara toj EU, koja ovdje ne odgovara nikome”.

Iz Delegacije EU u BiH pozivaju novoformirane domaće vlasti da ispoštuju svoje opredjeljenje u programu na koji su se obavezali i ostvare napredak koji građani očekuju na evropskom putu.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*