Hodge: Dejtonski sporazum bez ustavnih promjena sprečava BiH da uđe u EU

Glavne svjetske sile i institucije su, bilo činjenjem ili propustom, omogućile genocid u Bosni i Hercegovini između 1992.-1995. godine, kazala je danas prof.dr. Carole Hodge sa Univerziteta u Glasgowu, govoreći na redovnoj sesiji Kruga 99 o temi “Britanska politika u bosanskom ratu i poslije”.

Kada je izbio rat u Hrvatskoj, kako je rekla, neadekvatan odgovor Evropske zajednice mogao bi se u velikoj mjeri pripisati nerazumijevanju razvoja unutar Jugoslavije, koja je do sredine 1991. praktički propala u ustavnom, političkom i ekonomskom smislu. Uglavnom zbog usvojenih mjera od beogradskog režima.

“Za Britaniju je jugoslovenska kriza predstavljala priliku da povrati dio izgubljene inicijative unutar Evrope, posebno nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke, i da svoju volju potvrdi tamo gdje je bila najjača – diplomacijom i autoritetom svoje vojne pozicije”, kazala je Hodge.

Ona je u svom izlaganju hronološki govorila o uticaju britanske politike i međunarodne zajednice na region, tokom rata 90-tih godina, ali i u poslijeratnom periodu.

Govoreći o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Hodge je napomenila da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt više puta izjavio da je njegov glavni posao očuvanje Dejtonskog sporazuma bez amandmana.

“Ipak, uprkos postizanju statusa kandidata, BiH gotovo sigurno neće biti dozvoljeno da uđe u EU u okviru svoje sadašnje etnički segregirane strukture, jer je to protivno principima na kojima je EU zasnovana. Dakle, očuvanje Dejtonskog sporazuma bez ustavnih promjena zapravo sprečava BiH da uđe u ove institucije”, ocijenila je Hodge.

Smatra da je rezultat Schmidtovih promjena “jačanje i srpskih i hrvatskih nacionalističkih pozicija u BiH”.

“Stranka Milorada Dodika dugi niz godina blisko sarađuje s liderom HDZ-a Draganom Čovićem. Rezultat ovih promjena je efektivno stavljanje BiH u ruke etnonacionaličkih političara, političara genocida, prenositelja govora mržnje i pristalica optuženih ratnih zločinaca. Ovo je također pojačalo uticaj Rusije u regiji zbog čega bi zapadne demokraticije trebale biti zabrinute”, ustvrdila je.

Ističe da ruska prijetnja nije shvaćena dovoljno ozbiljno, te da je u posljednjih desetak godina, pod vodstvom predsjednika Aleksanda Vučića, Srbija imala vojnu i ekonomsku korist uz pomoć EU, Rusije i Kine da postane najmoćnija zemlja na zapadnom Balkanu.

“Vučić želi da ostane na evropskom putu, ali da nastavi svoju politiku sjedanja na nekoliko stolica. Ali, punopravno članstvo u EU bi značajno ograničilo Vučićev domet”, mišljenja je Hodge.

Naglasila je da Bosna i Hercegovina ima prijatelje u Velikoj Britaniji.

“‘Remembering Srebrenica’ se obilježava svake godine u događajima širom zemlje, a parlamentarci širom političkog spektra su se zalagali za teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine”, poručila je Hodge. 

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.