Prosvjednici blokirali ulaz u čuveni pariški muzej

Sindikalni prosvjednici ogorčeni potezom predsjednika Emanuela Makrona da dob za odlazak u mirovinu u Francuskoj podigne bez glasanja u parlamentu blokirali su danas ulaz u pariški muzej Luvr, čime su frustrirali mnoštvo posjetitelja.

Manji broj prosvjednika okupio se ispred staklene piramide Luvra i mirno demonstrirao protiv plana da većina Francuza radi do 64 godine kako bi se uravnotežio mirovinski proračun. “U mirovinu sa 60 – radi manje da živiš dulje”, pisalo je na jednom transparentu.

Red razočaranih turista provlačio se dvorištem muzeja. “Ovo je smiješno, dolazimo sa svih strana svijeta sa svojom djecom u posjet muzeju i smiješno je da 20 ljudi blokira ulaz”, rekao je Samuel, meksički turist.

“Zaista razumijem odakle dolaze i to je sasvim pošteno. No svi bismo željeli vidjeti Mona Lisu, ali nema veze”, rekla je Džejn, posjetiteljica iz Londona.

Zaposlenici Luvra bili su među prosvjednicima ispred slavnog muzeja. Posjetiteljima se obratila turistička vodičica Luvra. “Nadamo se da razumijete naše razloge”, rekla je.

Prosvjed je uslijedio dan uoči 10. kruga štrajkova diljem zemlje i uličnih marševa, povremeno popraćenih nasiljem u francuskim gradovima, zbog reforme mirovinskog sustava.

U odvojenom slučaju, pariška policija objavila je da provodi operaciju sprječavanja neovlaštenih okupljanja ispred Centra Pompidou, još jednog znamenitog muzeja u Parizu.

BHRT/RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.