Nastavljen štrajk glađu zeničkih rudara, održan štrajk i u ostalim rudnicima

U svih sedam rudnika uglja koji posluju u sklopu Koncerna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine jutros u 7 sati je održan jednosatni štrajk upozorenja iz solidarnosti s rudarima iz zeničkog rudnika, koji su proizvodnju obustavili još u petak poslijepodne, dok grupa komorata treći dan štrajkuje glađu.

Podsjećamo, razlog za to su neisplaćene plaće i naknade za topli obrok koje rudnik nije u mogućnosti isplatiti zbog blokade računa rudnika od Gradske uprave Zenica. Ukoliko do 15,00 sati račun ne bude odblokiran za sutra su najavili nove proteste. U međuvremenu iz krovnog rudarskog sindikata pozvali su predstavnike Elektroprivrede BIH, zeničkog rudnika kao i Grada Zenica da danas potpišu sporazum kojim bi definisali obaveze rudnika prema gradu Zenica da bi se riješio dug rudnika u iznosu od 3 miliona maraka.

Rudari rudnika Kreka su među onima koji su se jutros jednosatnim štrajkom solidarisali sa zeničkim rudarima. Ako se situacija ne poboljša danas, sutra će se, kažu, ponovo uputiti u Zenicu na nastavak protesta Neće stati, objašnjavaju, dok traženi uslovi ne budu ispunjeni, prenosi FTV.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*