prof.dr Alma Dizdarević prvi kvalificirani analitičar ponašanja u BiH o značaju ABA metode (VIDEO)

U ovosedmičnoj emisiji “Rezonanca zdravlja”, ugostili smo prof.dr Almu Dizdarević, prvog kvalificiranog analitičara ponašanja  (QBA) u Bosni i Hercegovini, koja je inače redovni profesor na užoj oblasti specijalne edukacije i rehabilitacije Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Primenjena analiza ponašanja (ABA) je popularan pristup intervencije za osobe sa invaliditetom, naročito za malu djecu sa autizmom.

To je najučinkovitija i vodeća terapijska metoda za djecu iz autističnog spektra već dugi niz godina, posebno  u USA, Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim razvijenim zemljama.

Analiza ponašanja je znanstveno utemeljena metoda poučavanja. Temeljna jedinica ABA-e je ponašanje, a glavna postavka je da se ponašanja koja su nagrađena ponavljaju. Stoga se ABA intervencije poučavanja temelje na motivaciji, a sva ponašanja se neposredno promatraju i mjere.

Licencirani stručnjak provodi intervencije iz primijenjene analize ponašanja pod supervizijom, te je obavezan svoju licencu obnavljati.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*