Musk više nije najbogatiji čovjek na svijetu, znate li ko je sada?

Bogatstvo Bernarda Arnaulta, najbogatije osobe na svijetu, po prvi put je premašilo 200 milijardi dolara, jer su dionice njegovog francuskog carstva luksuzne robe LVMH dostigle rekordnu vrijednost, piše Guardian.

Ovaj 74-godišnjak je postao tek treća osoba u historiji koja je stekla procijenjeno bogatstvo iznad praga od 200 milijardi dolara. Elon Musk i Jeff Bezos prethodno su dostigli ovu cifru prije nego što im je bogatstvo umanjeno zbog pada cijena dionica tehnoloških kompanija.

Kako navodi Guardian, Arnaultovo bogatstvo poraslo je u utorak za 2,4 milijarde dolara na 201 milijardu dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera koji se svakodnevno ažurira. Njegovo bogatstvo se do sada ove godine povećalo za 39 milijardi dolara, jer su dionice LVMH-a porasle za 30%, zahvaljujući rastućoj potražnji za luksuznom robom među svjetskim bogatašima.

Francuski milijarder bogatiji je od Muska za 25 milijardi dolara, čije je bogatstvo ozbiljno umanjeno njegovom kupovinom Twittera za 44 milijarde dolara i padom vrijednosti kompanije Tesla za električne automobile u protekloj godini za 50%. Musk je suosnivač, izvršni direktor i posjeduje 13% dionica Tesle.

Bezos, koji je bio prva osoba koja je dostigla bogatstvo od 200 milijardi dolara u augustu 2020. godine, treća je najbogatija osoba na svijetu, sa bogatstvom od 128 milijardi dolara.

Arnault je izvršni direktor LVMH-a, koji posjeduje Louis Vuitton, Christian Dior i Moët & Chandon šampanjac. Njegove dionice su porasle za više od 150% u posljednje tri godine, dostigavši novi maksimum od 853 eura u srijedu ujutro.

LVMH je prošle godine ostvario rekordnu prodaju od 79,2 milijarde eura i započeo je program otkupa akcija od 1,5 milijardi eura, što je pomoglo daljem podizanju cijene dionica.

Arnault, koji je bio suosnivač LVMH-a prije 35 godina i njen je većinski dioničar, nedavno je svoju djecu postavio na ključne uloge u poslu. U januaru je njegovo najstarije dijete, Delphine, postala čelnica Christian Diora, drugog po veličini brenda u ovoj grupi. Njen brat Antoine je unapređen da vodi holding kompaniju koja kontroliše LVMH i bogatstvo porodice Arnault.

Njegovo troje mlađe djece također ima važne poslove u najvećoj svjetskoj kompaniji za luksuznu robu, koja uključuje brendove kao što su Stella McCartney, TAG Heuer, Bulgari i Tiffany. Alexandre Arnault je izvršni direktor u Tiffanyju, Frédéric Arnault je izvršni direktor TAG Heuera, dok njihov najmlađi brat, Jean Arnault, vodi marketing i razvoj proizvoda u odjelu satova Louis Vuittona.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*