Održana 9. sjednica Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara BiH je jednoglasno utvrdilo Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija Bosne i Hercegovine s oznakom EI kao potvrdom odgovarajuće usklađenosti s propisima Evropske unije u ovoj oblasti.

Prijedlogom zakona, koji je pripremilo Ministarstvo pravde BiH, preuzimaju se odredbe Direktive (EU) 2019/1024 Evropskog parlamenta i Vijeća iz juna 2019. godine о otvorenim podacima i ponovnoj upotrebi dokumenata javnog sektora u mjeri u kojoj to omogućava trenutni stadij integracijskog procesa BiH.

Principi na kojima se zasniva predloženi zakon usmjereni su, između ostalog, na jačanje transparentnosti i otvorenosti javne vlasti, slobodan i besplatan pristup informacijama uz pravovremenost i tačnost u njihovom objavljivanju te pojačava odgovornost institucija BiH u ovom procesu.

Uz slobodu pristupa informacijama na osnovu podnesenog zahtjeva za pristup koji je definiran i aktuelnim Zakonom o slobodi pristupa informacijama u BiH, novina u predloženom zakonu je elektronsko podnošenje zahtjeva i uvođenje potpuno novog modela proaktivne objave određenih informacija važnih za rad, organizaciju, odlučivanje i finansiranje institucija BiH. Također, značajan iskorak u jačanju transparentnosti institucija BiH je uspostava centralnog portala javnih informacija kao javno dostupnog alata na internetu, koji korisnicima omogućuje jednakost i trajni pristup informacijama pohranjenim u bazi elektronskih dokumenata i/ili fizičkim zbirkama dokumenata. Istovremeno se osigurava efektivna i efikasna zaštita podnositelja zahtjeva u drugostepenom postupku po žalbi i u konačnici pred sudom pokretanjem upravnog spora.

Ministarstvo pravde dostavit će Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija Bosne i Hercegovine Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po skraćenoj zakonodavnoj proceduri.

BiH I BUGARSKA JAČAJU SARADNJU U SLUČAJEVIMA PRIRODNIH I DRUGIH KATASTROFA

Na sjednici je utvrđen Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Bugarske o saradnji u slučaju katastrofa, koji je pripremilo Ministarstvo sigurnosti.

Na ovaj način dvije države žele ojačati saradnju u područjima planiranja, prevencije i pružanja pomoći i podrške u slučajevima prirodnih i drugih katastrofa, na načelima uzajamnog роštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Nakon što je Bosna i Hercegovina prijemom u Mehanizam za civilnu zaštitu Evropske unije postala dio evropskog koncepta sistema zaštite i spašavanja, sada se bilateralnim sporazumima želi omogućiti pružanje pomoći na terenu u slučaju prirodnih ili drugih katastrofa, ali i intenziviranje saradnje u opremanju timova, održavanju zajedničkih obuka i vježbi, kao i razmjeni iskustava i dobrih praksi.

Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika sporazuma iz BiH predložen je ministar sigurnosti.

PODRŠKA ŠTEDIŠAMA: BiH ĆE ISKORISTITI PRAVO UMJEŠAČA U POSTUPKU PRED EVROPSKIM SUDOM

Bosna i Hercegovina će iskoristiti svoje pravo umješača u skladu s Evropskom konvencijom i intervenirat kao treća stana u postupku „Landika Kata i drugi protiv Slovenije”, ap. br. 45987/22.

Vijeće ministara BiH donijelo je jednoglasno ovaj zaključak nakon što je usvojilo Informaciju o postupku pred Evropskim sudom za ljudska prava, čime je praktično prihvaćen poziv za intervenciju Bosne i Hercegovine kao treće strane u ovom postupku.

U Informaciji Ureda zastupnika Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava navodi se da se radi o postupku po žalbi državljana BiH u vezi s kršenjem prava na imovinu zbog odbijanja vlasti Republike Slovenije da isplati aplikantima staru deviznu štednju koja je bila položena u sarajevskoj podružnici „Ljubljanske banke“ d.d. Ljubljana.

Prema Informaciji, Republika Slovenija izvijestila je ranije Komitet ministara Vijeća Evrope da je iz sarajevske poslovnice „Ljubljanske banke“ zaprimila 16.700 zahtjeva za povrat štednje u visini oko 90 miliona eura te da je isplatila oko 78 miliona eura. Istovremeno je osporila dio odgovornosti Republike Slovenije za isplatu dijela štednje koji je položen na jedinstvene račune građana u skladu sa Zakonom o utvrđivanju i realizaciji роtraživanja građana u postupku privatizacije Federacije BiH, prebacujući odgovornost na Bosnu i Hecegovinu.

S obzirom na to da se radi o velikom broju državljana BiH koji godinama potražuju svoja prava isplate stare devizne štednje u značajnim iznosima, ocijenjeno je da je uključivanje Bosne i Hercegovine u postupak u općem interesu.

PRILOG INSTITUCIJA U BiH ZA EVROPSKU KOMISIJU

Vijeće ministara Воsnе i Hercegovine je usvojilo dokument Prilog institucija u Bosni i Hercegovini zа redovni godišnji izvještaj о Bosni i Hercegovini zа period 15. 6. 2022. – 1. 3. 2023. godine, nakon što je upoznato s Informacijom о njegovoj izradi.

Direkcija zа evropske integracije Vijeća ministara Воsnе i Hercegovine će dokument Prilog institucija u Bosni i Hercegovini zа redovni godišnji izvještaj о Bosni i Hercegovini dostaviti Evropskoj komisiji.

Dokument sadrži pregled provedenih aktivnosti na svim nivoima vlasti u ovom periodu značajnih u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji (EU).

SISTEMSKI SE PRIPREMITI ZA MONEYVAL EVALUACIJU BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o toku procesa MONEYVAL evaluacije Bosne i Hercegovine i prihvatilo ponudu GIZ-a za organizaciju simulacijskih sesija i angažiranje eksperta – konsultanta tokom ovog procesa.

Ministarstvo sigurnosti nastavit će daljnju koordinaciju aktivnosti u toku 5. kruga Moneyval evaluacije BiH.

Tokom GIZ-ovih simulacijskih sesija na kojim bi u periodu od maja do septembra ove godine učestvovali predstavnici više od 45 institucija i agencija s različitih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, uključenih u proces evaluacije, fokus će biti na esencijalnom poboljšanju sistema borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, kako bi se Bosna i Hercegovina što kvalitetnije pripremila za proces evaluacije.

Bosna i Hercegovina je trenutno u fazi ispunjavanja dva MONEYVAL upitnika, i to о tehničkoj usklađenosti i o efikasnosti, koji su dostavljeni relevantnim institucijama u Bosni i Hercegovini. Nakon što ovi upitnici budu dostavljeni MONEYVAL-u, uslijedit će posjet njihovih eksperata Bosni i Hercegovini, koji je najavljen za septembar 2023. godine.

JAVNE NABAVKE: USKLAĐIVANJE PRAVILNIKA SA ZAKONOM

Vijeće ministara BiH je donijelo Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o obuci službenika za javne nabavke koji se usklađuje s novim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama.

Istovremeno se na ovaj način uvodi i regulira održavanje obuka za službenike za javne nabavke putem novouspostavljenog Informacijskog sistema za upravljanje obukama (TMIS).

UBRZATI AKTIVNOSTI NA PROVEDBI SPORAZUMA O SUKCESIJI I ZAŠTITI INTERESA BiH

Vijeće ministara je usvojilo Informaciju Ministarstva finansija i trezora o provedbi Sporazuma o pitanjima sukcesije koja daje pregled aktivnosti o provedbi ovog sporazuma i njegovih pratećih aneksa.

Na sjednici su usvojeni odgovarajući zaključci i data zaduženja predstavnicima BiH u zajedničkim tijelima za provedbu aneksa, u cilju zaštite interesa Bosne i Hercegovine.

Člаn Zajedničkog odbora za Aneks A Sporazuma koji se odnosi na raspodjelu pokretne i nepokretne imovine zadužen je da inicira sazivanje Zajedničkog odbora i poduzme potrebne aktivnosti kako bi ovaj odbor rješavao pitanja iz svoje nadležnosti.

Ovlašteni predstavnik Bosne i Hercegovine u Odboru za Aneks B Sporazuma u vezi s raspodjelom diplomatske i konzularne imovine zadužen je da nastavi aktivnosti u cilju konačne raspodjele DKP imovine bivše SFRJ.

Vijeće ministara BiH dalo je podršku Pregovaračkom timu za Aneks C Sporazuma (finansijska potraživanja i dugovanja) kako bi se postigla saglasnost oko raspodjele preostalih potraživanja bivše SFRJ, kao i dа se poduzmu potrebne aktivnosti kako bi se umanjili negativni učinci dugova bivše SFRJ koji se odnose nа Bosnu i Hercegovinu. U zaključcima su date jasne smjernice za postupanje predstavnika BiH u konkretnim predmetima unutar ovog aneksa.

U cilju ažuriranja sukcesije arhivskih fondova bivše SFRJ, direktor Arhiva Bosne i Hercegovine će intenzivirati aktivnosti nа digitalizaciji i preuzimanju arhivskih fondova bivše SFRJ, a Ministarstvo finansija i trezora će u budžetu Arhiva Bosne i Hercegovine osigurati namjenska sredstva u svrhu digitalizacije sukcesije arhivskih fondova bivše SFRJ.

Radi efikasne primjene Aneksa G u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, Ministarstvo pravde BiH će, u koordinaciji s ostalim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, ažurirati aktivnosti na zaključivanju bilateralnih ugovora о imovinskopravnim odnosima s tim državama, te će Vijeću ministara BiH dostaviti nacrte bilateralnih ugovora.

PROVEDBA SPORAZUMA О USPOSTAVI RESPA-e

Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o izmjenama Odluke o imenovanju članova Bosne i Hercegovine u Upravni odbor Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA).

Imenovanja je potrebno izvršiti nakon imenovanja novog ministra pravde BiH Davora Bunoze koji će po funkciji zamijeniti ranijeg ministra Josipa Grubešu u Upravnom odboru na sastancima na ministarskom nivou ReSPA-e.

Istovremeno će pomoćnik ministra u Sektoru zа pravnu роmоć i razvoj civilnog društva Ministarstva pravde BiH Nedžad Salman nastaviti aktivnosti stalnog člana u Upravnom odboru za sastanke na nivou visokih službenika.

Na ovaj način Bosna i Hercegovina nastavlja kontinuitet u provedbi Sporazuma о uspostavi Regionalne škole zа javnu upravu, čijom primjenom se omogućuje nastavak saradnje u regionu u oblasti javne uprave u procesu evropskih integracija.


(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*