Više od 400 migranata poginulo na Sredozemnom moru početkom 2023.

Više od 400 migranata i izbjeglica utopilo se početkom ove godine dok su pokušavali preći centralni Mediteran iz Sjeverne Afrike u Evropu, što je najveći broj pogibija u proteklih šest godina u razdoblju od tri mjeseca, saopćila je danas agencija Ujedinjenih nacija.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) dokumentirala je 441 smrtni slučaj migranata između januara i marta na najpogibeljnnijoj migracijskoj ruti na svijetu, što je, kako navodi, vjerovatno premali broj. Otprilike polovina tih pogibija povezana je s kašnjenjem u državnim naporima spašavanja i, u jednom slučaju, izostankom bilo kakve misije spašavanja.

“Trajna humanitarna kriza u centralnom Mediteranu je nepodnošljiva. S više od 20.000 pogibija zabilježenih na ovoj ruti od 2014., bojim se da su ti smrtni slučajevi normalizirani. Države moraju odgovoriti”, rekao je generalni direktor IOM-a António Vitorino.

Hiljade uglavnom afričkih migranata kreću na opasno putovanje s obala Libije i Egipta, često u malim brodicama na napuhavanje, u potrazi za boljim životom u Evropi.

Ta “centralna” ruta razlikuje se od zapadnog prelaza iz Maroka u Španiju.

Brodice često tonu, kao u slučaju pogibeljnog brodoloma kod južne talijanske regije Kalabrije krajem februara u kome su poginula najmanje 72 migranta.

Italijanska vlada u utorak je uvela vanredno stanje za imigraciju nakon “naglog porasta” protoka preko Sredozemnog mora, u potezu usmjerenom na bolje upravljanje dolascima migranata i objektima za repatrijaciju.


(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*